2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mérgező szennyvíz öntötte el Florida egy részét

Több mint 300 házat kellett evakuálni Tampa Bay területén – a lakókat üzenetben figyelmeztették, hogy azonnal hagyják el otthonaikat, mert a Piney Point ipari víztározóból elszabadult szennyvíz elöntötte a vidéket.

Szombaton vészhelyzetet rendelt el Ron DeSantis floridai kormányzó, miután 2021. április 2-án, pénteken a Tampa Bay-ben található ipari víztározóból hatalmas mennyiségű mérgező szennyvíz ömlött ki a környező területekre, adta hírül a BBC tudósítása alapján a telex.hu.

A katasztrófa miatt több mint 300 otthont ürítettek ki, az embereket mobiltelefonjaikon figyelmeztették,
lezárták a Piney Point víztározó közelében futó autópályát is.

A hatóságok még pénteken megpróbálták kövekkel és egyéb anyagokkal fizikailag elzárni a szivárgás útját, de ez nem sikerült, így később már a zagy terjedését igyekeztek lassítani.

Piney Point egykori foszfátfeldolgozó üzemének víztározójáról készültek ezek a szivárgást bemutató a légi felvételek
Forrás: 10 Tampa Bay/YouTube.com

A 31 hektáros tóban egy régi foszfátüzem szennyezett vízét tárolták.

Az egykori gyár után maradt hulladéktermékek kis mennyiségben természetes eredetű sugárzó anyagokat, rádiumot és uránt tartalmaztak, a lerakódott halmokból pedig radongáz is felszabadulhatott egyes beszámolók szerint. DeSantis vasárnap megnyugtatta a közösséget, hogy a víz nem radioaktív, azonban így is katasztrofális áradásról beszélt.

Mérgező zagy szivárgása – A Manatee megyei közbiztonsági osztály által közreadott, videofelvételről készített kép részlete Fotó: MTI/EPA/Manatee megye közbiztonsági osztálya

A mentési munkálatokat irányító Scott Hopes április 3-án még úgy nyilatkozott, aggódnak miatta, hogy a víz elöntheti a környék mezőgazdasági területeit, ugyanis

fennállt a lehetősége, hogy
a 2,3 milliárd liter szennyvíz másodpercek tört része alatt szabadul rá a tározóból a környező földekre.

A foszfáttal és nitrogénnel szennyezett vizet folyamatosan szivattyúzták ki a területről a Nemzeti Gárda segítségével, április 4-én, vasárnap pedig már Hopes is több reménnyel a hangjában mondta, hogy túl lesznek a nehezén.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam