2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a jégesőszezon: Már működik a jégkármérséklő rendszer

Április 14-én, szerdán megkezdődött a jégkármérséklő rendszer szezonja, a riasztási időszak tervezetten szeptember 30-ig tart. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara MTI-nek eljuttatott közleménye szerint az új fejlesztéseknek köszönhetően idén talán még kevesebb lesz a jégeső.

A rendszer ugyanis nem pusztán előrejelzésre, figyelmeztetésre szolgál, hanem valóban csökkenti is a jégeső okozta károkat.

„Az ország 986 pontjáról juttat olyan hatóanyagot a felhőkbe, amely csökkenti a jégszemcsék méretét. A jégesőt megszüntetni nem tudja, de minden évben több milliárd forint mezőgazdasági kárt előz meg, emellett védi az épületeket és az ingóvagyont” – idézi az MTI a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményét.

Az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évente maximum 1,5 milliárd forintot költ a rendszerre, emellett adatszolgáltatással támogatja az elemzéseket, és koordinálja az érintett szervezetek együttműködését.

A kép Budapest belvárosában készült – A  jég nemcsak a termőföldeken végez pusztítást, hanem az ingatlanokat, autókat is károsítja Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az üzemeltetésben az Országos Meteorológiai Szolgálat is részt vesz, részletes adatokat küld a NAK-nak, illetve nagy teljesítményű szuperszámítógépét is beveti, így a pontosabb előrejelzések alapján kisebb területre lehet korlátozni a jégesőriasztásokat. A NAK időjárási elemzéseket, statisztikákat készít.

A riasztási térkép itt található. A térkép színkódok segítségével jelzi, hogy aktuálisan mekkora a valószínűsége jégesőnek az ország egyes pontjain. Amikor színt vált a térkép, attól számítva 2-3 órán belül várható a jégesőveszélyes zivatar. 

Arról, hogy mennyi ezüst-jodid-tartalmú hatóanyagot használ a rendszer évente, veszélyes-e ez az anyag a környezetre, és mennyire működik fenntarthatóan a szolgáltatás, ugyanitt lehet olvasni.

A jégkármérséklő rendszer – együttműködve a Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesüléssel (NEFELA) – 2018. május 1-jén kezdte meg a munkát. A rendszer egyaránt segíti a gazdákat és a biztosítókat, de az autókat vagy ingatlanokat érő károk megelőzését, mérséklését is szolgálja.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam