2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási a szárazság Mexikóban, és még három hónapig nem fog esni

Az ország középső részén a kiszáradás veszélye fenyegeti a tavakat, és csaknem teljesen üresek a víztározók, de a vízhiány mostanra Mexikó teljes területének már a 85 százalékát érinti – 3 éve egyre romlik a helyzet, és 30 éve nem szenvedtek ennyire kritikus mértékű aszálytól a mexikóiak.

„A több mint kilencmillió lakosú Mexikóváros polgármestere, Claudia Sheinbaum azt mondta: harminc éve nem volt ilyen súlyos szárazság, amit jól érzékeltet, hogy a fővárost ellátó három tározóban összességében már kevesebb víz van, mint a megszokott mennyiség fele. A Villa Victoria-i tó szintje pedig már a normális egyharmadánál áll" – írja a telex.hu az MTI tájékoztatása alapján.

Az előrejelzések szerint még másfél hónapig nem várható eső. A kimerülés az ország második legnagyobb édesvíztartalékát is fenyegeti, az AP hírügynökség szerint a helyzetet ráadásul az is súlyosbítja, hogy

az általánosan rossz állapotú ivóvízhálózat és a gyakori szivárgások miatt normál viszonyok között is túl sok ivóvíz veszik kárba.

Eddig locsolási tilalmat sem vezettek be. Az AP hírügynökség beszámolójában helyi lakosok mondják el, hogyan érinti az életüket a vízhiány.

3 éve egyre romlik a helyzet, és 30 éve nem volt a mostanihoz hasonló aszály Mexikóban Fotó: shutterstock.com

A Mexikóvárostól nyugatra fekvő Michoacán államot is a markában tartja az aszály, az állam második legnagyobb tava, a Cuitzeói-tó medre csaknem teljesen üres.

Alberto Gómez-Tagle mexikói
kutatóbiológus szerint az elmúlt három, az átlagosnál szárazabb év időjárása mellett az erdőirtás, az alapból is sekély vizű tavon keresztül vezető utak építése és az emberi felhasználásra szánt víz elterelése is szerepet játszott a tó kiszáradásában.

Michoacán kormányzója felhívta rá a figyelmet, hogy a tó helyén poros síkság marad, és porviharok kínozzák a tó körüli települések lakóit.

A helyi közösségek petíciót intéztek a mexikói kormányhoz, ebben azt panaszolták, hogy a szárazság miatt a Cuitzeói-tó 19 halfaja közül ma már csak 6 megtalálható, a porviharok miatt pedig emberek tízezrei szenvednek légzőrendszeri és belső szervi megbetegedésekben.

„2020 a három legmelegebb év egyike volt. Az elmúlt hat év volt, beleértve 2020-at is, az eddigi legmelegebb hat év” – figyelmeztet cikke végén a globális folyamatokra is a telex.hu.

Neked ajánljuk
Egyre komolyabban fenyegeti a vízhiány a chilei rézkitermelést Áradások és földcsuszamlások Mexikóban Öntözés nélkül már elképzelhetetlen a mezőgazdaság a forró nyarakon A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam