2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új kutatás: Még nincs baj, de figyelni kell az ivóvízbázisok védelmére

A vízbázisvizsgálatok után a budapesti és környéki parti szűrésű kutakból származó csapvizek összetételének ellenőrzése mellett döntöttek a kutatók. Csak szórványosan és az egészségre ártalmatlan koncentrációban találtak gyógyszermaradványokat, ezek jelenlétét ugyanakkor figyelmeztetésnek vették.

Régóta foglalkoztatja a közvéleményt, a vízügyi szakembereket és a döntéshozókat, hogy pontosan milyen mennyiségben és összetételben kerülnek szennyvizünkbe és felszíni vizeinkbe gyógyszerhatóanyagok, és kifejezett aggodalom övezi az ivóvízbázisokba bejutó, és innen egészen a vízcsapokig tovább utazó, a csapvízből is kimutatható gyógyszermaradványokat.

A 2020 őszén kiadott európai gyógyszerstratégiában

az Európai Bizottság már felhívta a figyelmet a maradványok és bomlástermékek környezetbe jutásának lehetséges kockázataira, mint például hogy károsíthatják az endokrin rendszert, vagy szerepet játszhatnak a rezisztens baktériumok kialakulásának gyorsításában.

„A gyógyszerek teljes életciklusa során intézkedésekre van szükség
az erőforrás-felhasználás, a kibocsátások és a környezetbe jutó gyógyszermaradványok szintjének csökkentése érdekében. Az ilyen maradványanyagoknak való általános expozíciót a lehető legkisebbre kell csökkenteni” – fogalmaz a stratégia. Az unióban folyik a kodifikációs munka is azt illetően, hogy megnyugtatóan szabályozva legyen ez a terület.

A kutatások vezetője, dr. Kondor Attila Csaba és Szalai Zoltán laborvezető támpontokat adnak az eredmények értelmezéséhez Forrás: ELKH – Eötvös Loránd Kutatási Hálózat/YouTube.com

Nemrég itthon is nagy vihart kavart a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) által vezetett kutatás, amely – ugyan nagyon alacsony koncentrációban, de – összesen 32 gyógyszerhatóanyag jelenlétét mutatta ki a Duna menti parti szűrésű vízbázisok kezeletlen, nyers vizében. Az eredményeket mi is bemutattuk.

A korábbi vizsgálatokat végző konzorcium tagjai, a CSFK, az Ökológiai Kutatóközpont, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, az Aquaprofit Zrt. és az UTB Envirotec Zrt. úgy döntöttek, hogy utánajárnak annak is, mennyit fogyaszthatnak el valójában ezekből a maradványokból az emberek.

A kutatók ezúttal kifejezetten a parti szűrésű kutakból származó csapvizekre voltak kíváncsiak, Budapesten és környékén. 21 különböző vízcsapból összesen 108 db csapvízmintát gyűjtöttek össze, és vetettek alá részletes analitikai vizsgálatnak

– derül ki az elkh.hu oldalon is megjelent közleményből.

A gyógyszer-koncentrációk csökkenése függ a kúttól való távolságtól Illusztráció: Occurrence and health risk assessment of pharmaceutically active compounds in riverbank filtrated drinking water. Journal of Water Process Engineering 41. 102039.

102 hatóanyagot kerestek a szakemberek, ezek közül 19 jelenlétét mutatták ki a csapvízben, de csak szórványosan és hihetetlenül alacsony koncentrációban.

A leggyakrabban, a minták 54 százalékában a főleg epilepszia és depresszió kezelésére szolgáló karbamazepint találták meg, ennek átlagos koncentrációja 8,86 nanogramm volt literenként a teljes mintakörben. Összehasonlításképp: a gyógyszer napi terápiás dózisa 800 milligramm.

Az antidepresszáns lamotrigin és a fájdalomcsillapítók közé tartozó lidokain és tramadol is visszatérő szennyezőknek bizonyultak, de ezek az anyagok már csak minden harmadik-negyedik csapvízmintában fordultak elő. A gyógyszer-koncentrációk csökkenése összefüggést mutatott a kúttól való távolsággal, ezt a víz által fizikailag megtett út során az egyes vízvezetékszakaszokra jellemző különböző mikrobiológiai és ásványi közegek együttes hatására vezették vissza a kutatók.

A vizsgálatok során tehát azt találták, amire a trendek alapján számítottak is: a felszíni vizek szennyezése folytán többfajta gyógyszermaradvány – elsősorban antiepileptikumok és fájdalomcsillapítók – is bekerül a vízhálózatba, és lesz kimutatható a csapvízből. Az eredmények ugyanakkor egyelőre csupán analitikai érdekességek.

Nemzetközi elemzési sztenderdek segítségével vizsgálva a kimutatott hatóanyagok humánegészségügyi kockázatait, még szinergikus hatás esetén sem jelentenek semmiféle fenyegetést.

Rengeteget dolgoztak a kutatók a laborban, hogy megállapíthassák az egyes mikroszennyezők koncentrációját Fotó: CLEAREADY

Az eredményeket a Journal of Water Process Engineering című rangos nemzetközi szaklapban publikálta a kutatócsoport.

„A mért gyógyszermaradvány-koncentrációkat és a jelentéktelen kockázatokat látva akár legyinthetnénk is, csakhogy a természetes vizeinket érő szennyezés jelenleg egyre nagyobb mértékben folytatódik, és nagy kérdés, mikor válik olyan szintűvé, ami befolyással lehet a teljes élelmiszerláncra, és akár az ivóvíz minőségére is”

– hangsúlyozta a kutatás vezetője, dr. Kondor Attila Csaba.

A kockázatok csökkentése érdekében a CSFK által elindított CLEAREADY-projekt keretében a kutatók olyan új technológián dolgoznak, amely a korábbiaknál költséghatékonyabb módon képes nagy mennyiségű szennyezett víz esetén is a gyógyszerhatóanyagok és más mikroszennyezők eltávolítására, ezáltal csökkentve az ivóvízbázisok terhelését.

A kutatás során sokféle környezetbarát bioadszorbenst kipróbáltak a kutatók Fotó: CLEAREADY

Jó hír, hogy bár még tartanak a munkálatok, máris rendelkezésünkre áll egy környezetbarát és költséghatékony magyar technológia a probléma kezelésére. A CLEAREADY brand a 2019-es Budapesti Víz Világtalálkozón mutatkozott be, azóta már elkészült a CLEAREADY MASS nevű szűrőrendszer. De a projekt résztvevői folytatják a munkát, további ígéretes fejlesztések és érdekes publikációk elé nézve.

Neked ajánljuk
Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Tízszer gyorsabban olvadnak a Himalája gleccserei Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam