2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évtizedekig veszélyes hulladékot dobáltak az óceánba

Egy friss, csúcsmodern robot- és szonártechnológia segítségével végrehajtott kutatás során 36 ezer hektárnyi víz alatti területet vizsgáltak át szakemberek, és ugyan voltak megalapozott elképzeléseik arról, hogy mit fognak találni a tengerfenéken, a valóság még így is szíven ütötte őket.

A San Diego-i Scripps Institution of Oceanography (SIO) és az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) együttműködésében 2021. március 10. és 24. között véghezvitt
tengerfenék-felderítés során ugyanis egy hatalmas, Kalifornia partjainál húzódó óceáni szemétlerakóra bukkantak, a kutatók mintegy 27 ezer hordót, és összesen nagyjából százezer, hulladékként azonosítható tárgyat mértek be felderítőeszközeikkel, mélyen a vízfelszín alatt.

A hordókban egy már betiltott rovarirtó szer, DDT lehet.

David Valentine, a Kaliforniai Egyetem kutatója már korábban DDT-felhalmozódásokat talált a kérdéses területen, és látott 60 hordót is. További kutatások során a tudósok DDT-t találtak a tengeri emlősökben, delfinekben és oroszlánfókákban.

Utóbbiak rákos megbetegedéseit is összefüggésbe hozták a DDT-expozícióval.

Az egyik AUV vízre bocsátása Fotó: Scripps Institution of Oceanography/UC San Diego/Twitter

A Los Angeles Times egy hulladékkezelő cég hajónaplói alapján azonosította, hogy a Montrose Cemichal volt az a DDT-gyártó vállalat, amely 1947-től 1961-ig havonta dobatta le a térségben veszélyes hulladékát, de 1972-ig még számos dél-kaliforniai ipari vállalat is használta ezt az óceáni medencét szemétlerakóként – derül ki a SIO részletes közleményéből.

Az akcióban 31 fős, tudósokból, mérnökökből és a Sally Ride kutatóhajó legénységéből álló csapat vett részt, a tengerfenék feltérképezéséhez pedig két víz alatti autonóm robotjárművet használtak (autonomous underwater vehicle, AUV), szonárral felszerelve.

Az eredmények újabb kérdéseket vetnek fel a DDT-nek való hosszú távú kitettséggel kapcsolatban. Milyen hatást gyakorolhat vajon a vegyszer és annak maradványai a tengeri emlősökre és az óceáni táplálékláncra, ha azt már tudjuk, hogy az embereket több generációra kiható módon károsítja a DDT? – a kérdést Lihini Aluwihare, a SIO kémiai és geológiai oceanográfus kutatója tette fel, kijelölve a további vizsgálatok irányát.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: scripps.ucsd.edu
Vissza
Hírfolyam