2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pert indított a Greenpeace a Fertő tavi beruházás kapcsán

A Fertő tó védelmében alakult helyi civil kezdeményezés mellé állva bírósághoz fordult a Greenpeace a világörökségi védelem alatt álló, Natura 2000-es besorolású területen, a ramsari egyezmény alapján védendő tóparton megvalósuló, az egyesület szerint természetpusztító beruházás miatt.

A beruházás keretében „hatvan hektáron, 13,6 hektár beépítésével terveznek megvalósítani sportkomplexumot, apartmanházat, száz szobás szállodát, 880 férőhelyes parkolót, többszintes látogatóközpontot, kempinget, motelt és kikötőt” – írja az ügyről a 444.hu.

„A Greenpeace Magyarország Egyesület a Győri Törvényszéken 2021. április 28-án pert indít a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal azon közigazgatási határozatának hatályon kívül helyezése, illetve megsemmisítése érdekében, amelyben a Fertő tó partján indított óriási beruházás engedélyét módosította, ezzel pedig hozzájárult a beruházás további természetpusztításához” – áll a környezetvédők által kiadott sajtóközleményben.

A közleményben írtak szerint a beruházó ugyanis a korábbi határozat módosítását kérte, hogy a parti szakaszokat átalakító tevékenységét ne csak télen, hanem egész évben, folyamatosan végezhesse.

A Fertő parti fejlesztés bemutatófilmje Forrás: SopronMédia/YouTube.com

A Greenpeace szerint Magyarország nemzetközi vállalásait és az alábbi hazai jogszabályokat sérti a megtámadott módosító határozat:

  • Magyarország Alaptörvénye;
  • a természet védelméről szóló törvény;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendelet;
  • a vizesélőhelyek védelméről szóló kormányrendelet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen a vízimadarak élőhelyéről szóló ramsari egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásai.

A környezetvédő egyesület azt is sérelmezi, hogy a projektet megalapozó gazdasági tanulmányok nem ismertek, a beruházó hatásbecslése szerint pedig „nem jelölhető meg kiemelt közérdek” a fejlesztés kapcsán.

A Greenpeace arra is emlékeztet közleményében, hogy az ilyen beruházások ellen, Magyarország nagy tavainak védelmében 2020 szeptemberében 73 civil szervezet már közös nyilatkozatban tiltakozott.

Neked ajánljuk
Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben Több mint 100 civil szervezet kéri a Molt, hogy ne fúrjon az Őrségben Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Falusi fortély – Tavaszi vetés (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam