2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pert indított a Greenpeace a Fertő tavi beruházás kapcsán

A Fertő tó védelmében alakult helyi civil kezdeményezés mellé állva bírósághoz fordult a Greenpeace a világörökségi védelem alatt álló, Natura 2000-es besorolású területen, a ramsari egyezmény alapján védendő tóparton megvalósuló, az egyesület szerint természetpusztító beruházás miatt.

A beruházás keretében „hatvan hektáron, 13,6 hektár beépítésével terveznek megvalósítani sportkomplexumot, apartmanházat, száz szobás szállodát, 880 férőhelyes parkolót, többszintes látogatóközpontot, kempinget, motelt és kikötőt” – írja az ügyről a 444.hu.

„A Greenpeace Magyarország Egyesület a Győri Törvényszéken 2021. április 28-án pert indít a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal azon közigazgatási határozatának hatályon kívül helyezése, illetve megsemmisítése érdekében, amelyben a Fertő tó partján indított óriási beruházás engedélyét módosította, ezzel pedig hozzájárult a beruházás további természetpusztításához” – áll a környezetvédők által kiadott sajtóközleményben.

A közleményben írtak szerint a beruházó ugyanis a korábbi határozat módosítását kérte, hogy a parti szakaszokat átalakító tevékenységét ne csak télen, hanem egész évben, folyamatosan végezhesse.

A Fertő parti fejlesztés bemutatófilmje Forrás: SopronMédia/YouTube.com

A Greenpeace szerint Magyarország nemzetközi vállalásait és az alábbi hazai jogszabályokat sérti a megtámadott módosító határozat:

  • Magyarország Alaptörvénye;
  • a természet védelméről szóló törvény;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendelet;
  • a vizesélőhelyek védelméről szóló kormányrendelet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen a vízimadarak élőhelyéről szóló ramsari egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásai.

A környezetvédő egyesület azt is sérelmezi, hogy a projektet megalapozó gazdasági tanulmányok nem ismertek, a beruházó hatásbecslése szerint pedig „nem jelölhető meg kiemelt közérdek” a fejlesztés kapcsán.

A Greenpeace arra is emlékeztet közleményében, hogy az ilyen beruházások ellen, Magyarország nagy tavainak védelmében 2020 szeptemberében 73 civil szervezet már közös nyilatkozatban tiltakozott.

Neked ajánljuk
Leonardo DiCaprio lát fantáziát a laborhúsokban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék? Több tízezer évre lenne szükség ahhoz, hogy a klíma magától stabilizálódjon Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Jönnek a vezeték nélkül tölthető villanyautók
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam