2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízhiány: egy víztározó miatt csaptak össze a kirgiz és a tádzsik erők

Április 28-án, szerdán este alakult ki fegyveres konfliktus a kirgiz és tádzsik biztonsági erők között egy vitatott hovatartozású területen található víztározó miatt, miután helyi lakosok már kövekkel dobálták egymást a helyszínen. A térségben egyre nagyobb gondot okoz az öntözés és a vízhiány.

Az összecsapások az északnyugat-tádzsikisztáni Szughd tartomány és
a dél-kirgizisztáni Batken tartomány közötti határon törtek ki, ahol mindkét fél igényt tart az említett víztározóra és a hozzá tartozó szivattyúrendszerre. Tádzsikisztán csütörtökig 9, Kirgizisztán pedig 4 sebesültről adott hírt.

A kirgiz állambiztonsági bizottság szerint a tádzsik fél aknavetőkkel lőtte a víztározót, a tádzsik hatóságok szerint viszont a kirgiz fél nyitott tüzet a tádzsik határőrökre – részletezte a történteket a telex.hu az MTI közleménye alapján.

Április 29-én tűzszünetben állapodott meg a kirgiz és tádzsik külügyminiszter, míg korábban a kirgiz határőrség még arról számolt be, hogy mindkét ország mozgósít a határon. Kirgiz állami információk szerint a két ország miniszterelnökei is egyeztettek az Eurázsiai Gazdasági Unió kazanyi kormányközi tanácskozása után. A tűzszüneti megállapodás 29-én, helyi idő szerint 20 órától lépett életbe – adta hírül a telex.hu egy újabb cikkében.

Egy kirgiz kisfiú a Szuszamir-völgyben lévő nomád táborban 2017 nyarán Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

A Reuters már 2018-ban beszámolt róla, hogy a térségben extrém erős a globális felmelegedés, valamint a gleccserek is az átlagosnál négyszer gyorsabban olvadnak, ami az évszázad közepére súlyos vízhiánnyal, a végére elsivatagosodással járhat Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán területén.

Az üzbég–kirgiz határon a nagy erőkkel védett kerítésrendszer általában megelőzi a víz miatti fegyveres konfliktusokat, de a nyitott kirgiz–tádzsik határon rendszeresek az erőszakos összeütközések.

A Közép-Ázsiai Vízügyi Szövetség (Central Asian Alliance for Water) ügyvezető igazgatója szerint

bár papíron a három ország együttműködik vízügyekben, de ha nem lesz valódi kooperáció a térségben, akkor a következő nagy háborút a víz miatt vívhatják.

A 22. század háborúja a víz háborúja lesz – mondta 2018-ban a szakember.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam