2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszerte egyre gyorsabban olvadnak a gleccserek

Minden eddiginél átfogóbb, titkosítás alól frissen feloldott műholdfelvételek feldolgozásán alapuló, nemzetközi összefogásban megvalósított tudományos kutatás hívja fel rá a figyelmet, hogy a világ csaknem összes gleccsere olvad, ráadásul az időben előrehaladva egyre gyorsabb ütemben.

„A világ 220 ezer gleccsere évi átlagban 267 milliárd tonna jeget veszített 2000 és 2019 között – derült ki az amerikai űrkutatási hivatal Terra nevű műholdja által készített, a titkosítás alól nemrég feloldott nagy felbontású felvételek elemzéséből” – adta hírül az atv.hu az MTI közleménye alapján.

2000 és 2004 között átlagosan évi 227 milliárd tonna jég olvadt el a gleccsereken, 2015 után ez a szám 71 milliárd tonnával, azaz 31 százalékkal nőtt. Innentől évi 298 tonnát veszítettek tömegükből a világ hegyvidéki jégfolyamai.

A gleccserolvadás a világtengerek szintemelkedésének 21 százalékáért felelős, az olvadékvíz 0,74 milliméterrel emelte meg a vízszintet.

Az Alpok leghosszabb gleccsere, a svájci Aletsch-gleccser is olvad, egyre gyakoribbak az erről szóló híradások Fotó: shutterstock.com

A vizsgált területeken azt tapasztalták a kutatók, hogy csaknem az összes gleccser olvad, még a stabil éghajlatú Tibetben is. Az olvadás tempója is szinte mindenütt gyorsul, csak Izlandon és Skandináviában ellensúlyozza ezt a tendenciát a gleccsereket tápláló bőséges csapadék.

A legnagyobb veszélyben Alaszka, Izland, az Alpok, a Pamir-hegység és a Himalája gleccserei vannak.

A kutatást nemzetközi csoport végezte. A műholdképeket felhasználva, háromdimenziós képalkotással mérték fel a Föld 220 ezer gleccserének tömegét. Csak Grönland és Alaszka jégtakarója maradt ki a vizsgálatból.

Korábban vagy lényegesen kisebb merítésűek voltak a vizsgálatok, vagy gravitációs mérésekkel becsülték meg a kutatók a gleccserek tömegét, az előbbiekből a kis minta, az utóbbi kutatásokból pedig a nagy hibaszázalék miatt nem lehetett igazán pontos és átfogó képet alkotni a gleccserek állapotáról.

A kutatók az olvadást a globális felmelegedéssel magyarázták, és figyelmeztettek arra, hogy a gleccserek is fontos vízforrások, így elapadásuk nem marad következmények nélkül, hosszú távon lokális víz- és élelemhiányhoz vezethet.

A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a Nature folyóiratban jelent meg. 

Neked ajánljuk
Wellingtont és Aucklandet is veszélyezteti az emelkedő tengerszint Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam