2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerb–magyar együttműködéssel sikerült korszerűsíteni Magyarkanizsa szennyvíztisztító telepét, beszereztek egy mobil árvízvédelmi falat, és felvették a harcot a dél-alföldi térséget sújtó aszály ellen is a szakemberek.

A komplex beruházást az Európai Unió csaknem 6 millió euróval támogatta, a magyar állam 628 ezer eurót, a vajdasági magyarkanizsai önkormányzat, valamint a Vajdasági Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Tartományi Titkárság pedig 418 ezer eurót adott bele a költségekbe.

A fejlesztéseket az éghajlatváltozás hatásai tették indokolttá, melyek következtében

ma már a magyar–szerb határ mindkét oldalán tartós vízhiánnyal és időszakos árvizekkel küzdenek. 

A magyar oldalon 4,2 millió euróból megvalósult fejlesztések keretében

32 távérzékelő állomásból álló aszálymonitoring-hálózatot építettek ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megye területén.

Az állomásokat talajnedvesség-mérőkkel, léghőmérsékletet és légnedvességet mérő szenzorral, valamint csapadékmérő műszerrel szerelték fel. Üzembe helyeztek két digitális ultrahangos áramlásmérőt is, amelyek a szivattyútelepek nyomóvezetékein mérik a vízhozamot. A hálózat által gyűjtött adatok online elérhetők lesznek.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség az Alsó-Tiszán 2004-ben Fotó: MTI/Németh György

A magyar területeken mindezeken kívül 5,2 kilométerrel bővítették a Tiszát a Homokhátsággal összekötő vízpótlási útvonalat. Emellett 531 méteren föld alatti nyomócsövet építettek ki, illetve a Domaszéki-főcsatornán három közbenső esésnövelő szivattyútelepet alakítottak ki, ezek feladata lesz a tiszai öntözővíz továbbítása a homokhátság magasabban fekvő területei felé. Megemelték a főcsatorna két partján húzódó töltéseket, és zsilipeket is építettek – részletezte az MTI a beruházás tartalmi elemeit.

A szerbiai oldalon növelték a magyarkanizsai szennyvíztisztító telep kapacitását és hatásfokát, így javul a Tisza vízminősége és a talajvízszint, egyúttal csökken a környezeti terhelés.

A vajdasági tartományi titkárság a projekt részeként egy gyorsan telepíthető, 2500 méter hosszú mobil árvízvédelmi falat vásárolt az árvízi védekezésekhez, ennek használatára a magyarországi és vajdasági árvízvédelmi szakembereket is kiképezték.

Neked ajánljuk
A harkányi önkormányzat felkészül a csapadékvíz elvezetésére Metrózni fejedelmi élmény Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam