2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jégmező: az eddig becsültnél egy méterrel nagyobb tengerszint-emelkedésre is számíthatunk

Harvardi tudósoknak a Science Advances tudományos folyóiratban frissen publikált eredményei szerint a korábbi kutatások drámaian alulbecsülték a nyugat-antarktiszi jégmező összeomlásával összefüggésbe hozható globális tengerszint-emelkedés mértékét. Az új modellek plusz egy méter emelkedést jósolnak.

A kutatók korábban ugyanis nem vették számításba az úgynevezett vízexpulzió mechanizmust (water expulsion mechanism, víztaszító mechanizmus), vagyis azt a folyamatot, amikor az a szilárd kőzetlemez emelkedni kezd, amelyen az olvadás miatt egyre vékonyodó, így egyre kisebb súlyú nyugat-antarktiszi jégtakaró fekszik.

Mivel a kőzetlemez eredetileg a tengerszint alatt húzódik, így emelkedés közben vizet szorít ki, méghozzá egyenesen bele az óceánba, ezzel tovább fokozva az olvadás miatti vízszintemelkedés mértékét.

„A legszélesebb körben idézett becslés szerint ha a nyugat-antarktiszi jégmező összeomlik, az átlagosan 3,2 méteres globális tengerszint-emelkedéssel jár majd. Mi arra jutottunk, hogy a vízexpulzió mechanizmus egy métert, azaz további 30 százalékot ad hozzá ehhez az értékhez” – mondta a Harvard Egyetem közleményét ismertető PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál szerint Evelyn Powell posztgraduális hallgató, aki a doktori tanulmányait folytató Linda Pannel közösen vezette a kutatást.

Eddig alábecsülték az alapkőzet emelkedésének jelentőségét a globális tengerszint-emelkedés szempontjából Fotó: shutterstock.com

„A mechanizmus hatásának mértéke sokkolt bennünket” – összegezte Linda Pan.

„Az egyméteres plusz emelkedés a kutatók szerint ezer éven belül következhet be, az első hatások azonban nem csak évszázadok múltán lesznek érezhetők” 

– hívta fel rá a figyelmet a friss tudományos eredményeket az MTI közlése alapján szintén bemutató portfolio.hu.

A Pan és Powell által végzett egyik szimuláció ugyanis azt mutatta, hogy századunk végére a nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása által okozott globális tengerszint-emelkedés mértéke további 20 százalékkal nő a vízexpulzió mechanizmus miatt.

A tanulmány angol nyelven itt olvasható.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Az utolsó két megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam