2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kep, a csőtöréseket kiszagoló szuper eb

Kep, az angol springer spániel több mint 90 föld alatti vízszivárgást derített fel Nyugat-Ausztráliában, a világ egyik legszárazabb vidékének számító ausztrál szövetségi államban, ezzel 880 millió liter víz elfolyását segített megakadályozni ott, ahol a vízhiányt már a bőrükön érzik az emberek.

„Think climate change. Be waterwise” – áll a helyi Water Corporation nevű vízközműcég honlapjának nyitóoldalán a jelmondat. Szabad fordításban:

„Légy tekintettel a klímaváltozásra, bánj bölcsen a vízzel!”

A tudatos vízhasználat kiemelkedően fontos Nyugat-Ausztráliában, mert az utóbbi időben drasztikusan megváltoztak a régió vízviszonyai a globális felmelegedés folyamatainak hatására. Ezért a „Waterwise” címszó alatt rengeteg jó gyakorlatot, tanácsot és víztakarékos szolgáltatást gyűjtött össze a cég az oldalán.

Ezen a videón Kep Ausztrália egyik legjobb trénerével, Steve Austinnel tesztelte tudását Forrás: Steve Austin/YouTube.com

Ennek a közműcégnek az egyik alkalmazottja Kep, a csőrepedés-kiszagoló kutya. A Kep név vizet jelent a helyi őslakosok nyelvén. Kepet kölyökkorától arra trenírozták, hogy a föld mélyében futó vízvezetékek megrepedésekor képes legyen hatékonyan kiszagolni a víz szivárgása miatt érezhető klórszagot.

A vízügyi szakkutya kétlábú munkatársa Andrew Blair, a kettejükből álló
csapat több mint 900 kilométernyi vízvezeték-hálózatot ellenőrzött
Kep 2018-as munkába állása óta.

Főleg olyan ritkán lakott területeken teljesítenek szolgálatot, ahol nem volna lehetséges, vagy túlságosan is drága lenne a megszokott módszerekkel keresni a vízcsövek rejtett sérüléseit.

Kep a második születésnapját ünnepelte 2019-ben Fotó: Water Corporation/Facebook.com

Kep igazi úttörőnek számít hazájában, hiszen egyrészt – ahogy arról az MTI is hírt adott – idei születésnapját már a nyugat-ausztráliai parlamentben ünnepelhette, ahol díszebédet adtak a tiszteletére, másrészt pedig sikerességének hatására már több csőrepedés-kiszagoló kutya is dolgozik Ausztrália-szerte. És főként persze azért, mert ő volt az első csőtöréseket hivatásszerűen kiszimatoló kutya a kontinensen.

Arról, hogyan kapta Kep a nevét, hogyan végezte el társával a „keresőkutya-egyetemet”, és hogyan halad előre karrierjében, a Water Corporation oldalain angol nyelven több érdekes információ is fellelhető.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam