2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az intenzív esőzés árvizet okozott Szlovákiában

Május 18-án, kedden már csaknem egész Szlovákiában árvízveszélyre figyelmeztették a lakosságot az intenzív hétfői esőzések miatt. Egy személy életét vesztette, a tűzoltók vízben rekedt autókból mentették az embereket, pincék kerültek víz alá, és egy Covid-osztály betegeit is át kellett költöztetni.

A parameter.sk tudósított a rendkívüli helyzetről, amelyet az esőzések és a csapadék miatt megáradt folyók okoztak Szlovákia-szerte. Május 18-án harmadfokú riasztás volt érvényben több járásban (Zsolnai, Privigyei, Bánovce nad Bebravou-i, Topoľčany-i, Žarnovicai, Besztercebányai, Tőketerebesi és Kassa-vidéki járások), az Érsekújvári járásban első-, a Lévaiban és a Nyitraiban másodfokú figyelmeztetést adtak ki. „A Dunaszerdahelyi, a Komáromi, a Galántai, a Vágsellyei és a Szenci járásban, valamint Pozsonyban nincs árvízveszély” – írta kedden a hírportál

Aznap délelőtt az árvíz sújtotta Hronská Breznica és Ostrá Lúka (Zólyomi járás) községekben embereket és autókat mentettek a tűzoltók, akik csónakokkal tudták csak megközelíteni a megfeneklett járműveket. A Dunaszerdahelyi járásban is tűzoltók vonultak az elárasztott pincékhez és utakhoz, a kialakult helyzetről a portál képeket is közölt.

Rudno nad Hronom község május 17-én Forrás: Extreme Flooding/YouTube.com

Az esővíz elárasztotta a besztercebányai Roosevelt Egyetemi Kórház infektológiai osztályát, és mivel az áradás áramkimaradást is okozott, az osztályt költöztetni kellett. Az infektológiai klinikának a sürgősségi osztályon jelöltek ki ideiglenes helyiségeket, a covidos és betegség után visszamaradt tünetekkel küzdő pácienseket a tüdőgyógyászati osztályon helyezték el, ahol koronavírus-fertőzöttek számára átalakított ágyak is vannak – tudósított róla a parameter.sk.

A megáradt Garam folyó már hétfőn áttörte a töltést, és teljesen elöntötte Rudno nad Hronom községét a Žarnovicai járásban. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a folyó erős sodrása magával ragadott egy embert, akit később holtan találtak meg. A helyszínre evakuációs autóbuszt és kétéltű járművet is kivezényeltek – számolt be róla a portál.

Rudno nad Hronom május 18-án kora este Fotó: Hasičský a záchranný zbor/Facebook.com

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet csütörtök estére jósolta, hogy mindenhol eloszolhatnak a felhők, és abbamaradhat a csapadék.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam