2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel a pont, amikor már nem fogjuk tudni visszafordítani Grönland olvadását

Hamarosan megállíthatatlanná válik Grönland jegének olvadása, a folyamat visszafordításához a Potsdami Klímakutató Intézet szerint még csak nem is az ipari forradalom előtti idők jellemző hőmérsékletét kellene visszahoznunk, hanem bőven az alá kellene céloznunk. Mit tehetünk, ha ez már lehetetlen? 

A grönlandi jégtakaró középső és nyugati részének destabilizálódása már megkezdődött az emelkedő hőmérséklet miatt – számolt be róla a telex.hu az MTI közleménye alapján, amelyben a hírügynökség egy, a Potsdami Klímakutató Intézet (Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung, PIK) projektje keretében német és norvég tudósok által végzett friss kutatás eredményeit foglalta össze.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot” – idézi a telex.hu Niklas Boers, a PIK kutatójának szavait. Az olvadás megakadályozásához a kutatók véleménye szerint nem elég a felmelegedés megállítása, sőt jóval az iparosodás előtti szint alá kellene csökkenteni a hőmérsékletet ahhoz, hogy a jégtakaró vastagodni kezdjen, és újra elérje a korábbi évszázadokban megszokott tömegét, vastagságát.

A Dán Meteorológiai Intézet által közreadott képen kutyaszánok haladnak az olvadó jégen egy szokatlanul meleg napon, Grönland északnyugati részén, 2019. június 13-án Fotó: MTI/EPA/Steffen M. Olsen

„Gyakorlatilag tehát a jég jelenlegi és a jövőben várható tömegvesztesége visszafordíthatatlan. Ezért a legfőbb cél, hogy a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét gyorsan és jelentősen csökkentsük, és ismét stabilizáljuk a jégtakarót és a légkört” – tette hozzá Boers.

A PIK modelljei szerint ha a hőmérséklet-emelkedés eléri az ipari forradalom előtti szinthez mérten a 0,8–3,2 fokot, a grönlandi jégtakaró elolvadása elkerülhetetlen lesz. Persze nem néhány nap, hanem néhány száz vagy ezer év alatt fogja elveszíteni Grönland a teljes jégtömegét, de ez a folyamat mintegy 7 méterrel fogja megemelni a tengerszinteket, ami garantálja az Atlanti-óceáni körforgás nevű, klímánk szempontjából rendkívül fontos, bolygónkon a hő globális elosztásáért felelős áramlat (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) összeomlását. Hogy ez milyen jövőt jelentene, arról ebben a cikkünkben már írtunk.

Neked ajánljuk
A NASA kutatója aggasztó felvételeket készített Grönland gleccsereiről A Larry hurrikán okolható a szokatlan grönlandi hóviharért A hűvösebb augusztusnak köszönhetően kevésbé olvadt meg a jég az Északi-sark körül Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam