2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszületett a világ legnagyobb jéghegye

Egy 4320 négyzetkilométer területű, 170 kilométer hosszúságú és 25 kilométer szélességű jégtömb vált le az Antarktisz északnyugati részén a Ronne-selfjégről, ezzel elindult vízi útjára a Weddell-tengeren a világ legnagyobb jéghegye – tudatta az Európai Űrügynökség. A hegy nagyobb, mint Mallorca.

Az ügynökség a Twitteren egyszerűen „cool kid”-nek becézte a monstrumot, ez az elnevezés egy nyelvi játékkal élve egyszerre utal arra, hogy a leszakadó ifjú jéghegy egyrészt igencsak alacsony hőmérsékletű, másrészt viszont cserébe nagyon menő.

A hivatalos neve ennél kicsit unalmasabb lett a trónfosztónak, az A-76 jelzést kapta. Nem a névadók hibája ez a fantáziátlanság, ugyanis a jéghegyek tradicionálisan az alapján kapják a nevüket alkotó betű- és számjelzést, hogy pontosan hol és a sorban hányadikként látták meg őket először a kutatók. Az A-76 a legnagyobb jéghegy címét egy szintén a Weddell-tengeren sodródó elődjétől happolta el, méghozzá a 3880 négyzetkilométeres A-23A jelzésűtől.

Íme, az A-76 jéghegy, összevetve Mallorca szigetének méreteivel Forrás: Copernicus Sentinel/ESA/CC BY-SA 3.0 IGO

Az Európai Űrügynökség (The European Space Agency, ESA) honlapján olvasható információk szerint a friss jéghegyet a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) észlelte először, az észlelést az Amerikai Nemzeti Jégközpont (US National Ice Center, USNIC) hitelesítette a Kopernikusz Sentinel-1 küldetés két műholdja által készített képek alapján.

A küldetésben két olyan, speciális radarral felszerelt műhold vesz részt (Sentinel-1A és Sentinel-1B), amelyek nappal és éjszaka, jó időben és rossz időben egyaránt képesek felvételeket készíteni a felszínről, így egész évben meg lehet velük figyelni az Antarktisz tájait.

Neked ajánljuk
Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban Grenoble lett Európa zöld fővárosa 2021-ben jelentősen nőtt az Egyesült Államok kibocsátása A Schneider újra várja az egyetemisták fenntarthatóbb ötleteit
Tovább a forrásra: esa.int
Vissza
Hírfolyam