2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszületett a világ legnagyobb jéghegye

Egy 4320 négyzetkilométer területű, 170 kilométer hosszúságú és 25 kilométer szélességű jégtömb vált le az Antarktisz északnyugati részén a Ronne-selfjégről, ezzel elindult vízi útjára a Weddell-tengeren a világ legnagyobb jéghegye – tudatta az Európai Űrügynökség. A hegy nagyobb, mint Mallorca.

Az ügynökség a Twitteren egyszerűen „cool kid”-nek becézte a monstrumot, ez az elnevezés egy nyelvi játékkal élve egyszerre utal arra, hogy a leszakadó ifjú jéghegy egyrészt igencsak alacsony hőmérsékletű, másrészt viszont cserébe nagyon menő.

A hivatalos neve ennél kicsit unalmasabb lett a trónfosztónak, az A-76 jelzést kapta. Nem a névadók hibája ez a fantáziátlanság, ugyanis a jéghegyek tradicionálisan az alapján kapják a nevüket alkotó betű- és számjelzést, hogy pontosan hol és a sorban hányadikként látták meg őket először a kutatók. Az A-76 a legnagyobb jéghegy címét egy szintén a Weddell-tengeren sodródó elődjétől happolta el, méghozzá a 3880 négyzetkilométeres A-23A jelzésűtől.

Íme, az A-76 jéghegy, összevetve Mallorca szigetének méreteivel Forrás: Copernicus Sentinel/ESA/CC BY-SA 3.0 IGO

Az Európai Űrügynökség (The European Space Agency, ESA) honlapján olvasható információk szerint a friss jéghegyet a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) észlelte először, az észlelést az Amerikai Nemzeti Jégközpont (US National Ice Center, USNIC) hitelesítette a Kopernikusz Sentinel-1 küldetés két műholdja által készített képek alapján.

A küldetésben két olyan, speciális radarral felszerelt műhold vesz részt (Sentinel-1A és Sentinel-1B), amelyek nappal és éjszaka, jó időben és rossz időben egyaránt képesek felvételeket készíteni a felszínről, így egész évben meg lehet velük figyelni az Antarktisz tájait.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: esa.int
Vissza
Hírfolyam