2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tengerszint-emelkedés: Kínának fel kell készülnie partvonalának védelmére

Kína part menti tengerszintje évi átlag 3,4 milliméterrel, part menti vizeinek átlaghőmérséklete évi 0,27 Celsius-fokkal, a part menti levegő hőmérséklete 0,39 Celsius-fokkal nőtt az utóbbi 40 évben, azaz 1980 óta – jelentette az ázsiai ország környezetvédelmi minisztériuma.

Kína part menti vizei ma 73 milliméterrel magasabbak az 1993–2011 közötti időszak átlagos vízszintjénél, az ország évi átlaghőmérséklete pedig 10,25 Celsius-fok volt 2020-ban, ez kicsit alacsonyabb az előző évinél, de 0,7 Celsius-fokkal magasabb, mint az 1980–2010 közötti átlaghőmérséklet – közölte éves jelentésében a szaktárca az MTI híradása szerint.

A Kína part menti vizeinél bekövetkezett szintemelkedés része a globális trendnek, a globális tengerszint-emelkedés a tengervíz hőmérséklet-emelkedésének, valamint a jégtakarók és a gleccserek olvadásának a következménye.

Kínai halászhajók haladnak el a tenger felületét borító algaszőnyeg mögött a  Sárga-tenger partján található Csingtao kikötője közelében, itt volt a 2008-as pekingi olimpia vitorláspályája Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

A környezetvédelmi minisztérium előrejelzése szerint a part menti vízszint újabb
55-170 milliméterrel növekedhet a következő 30 évben, ezért Kínának alaposabban fel kell készülnie partvonalának védelmére – részletezte az MTI.

A keletkínai városok már készülnek rá, hogyan birkózzanak majd meg a tengerszint-növekedéssel,

Sanghaj például új vízelvezető alagutak és a dagályok vizeit befogó rendszerek építését tervezi.

Neked ajánljuk
Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Törékeny világunk aprócska béka egy száraz tó fenekén Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam