2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tengerszint-emelkedés: Kínának fel kell készülnie partvonalának védelmére

Kína part menti tengerszintje évi átlag 3,4 milliméterrel, part menti vizeinek átlaghőmérséklete évi 0,27 Celsius-fokkal, a part menti levegő hőmérséklete 0,39 Celsius-fokkal nőtt az utóbbi 40 évben, azaz 1980 óta – jelentette az ázsiai ország környezetvédelmi minisztériuma.

Kína part menti vizei ma 73 milliméterrel magasabbak az 1993–2011 közötti időszak átlagos vízszintjénél, az ország évi átlaghőmérséklete pedig 10,25 Celsius-fok volt 2020-ban, ez kicsit alacsonyabb az előző évinél, de 0,7 Celsius-fokkal magasabb, mint az 1980–2010 közötti átlaghőmérséklet – közölte éves jelentésében a szaktárca az MTI híradása szerint.

A Kína part menti vizeinél bekövetkezett szintemelkedés része a globális trendnek, a globális tengerszint-emelkedés a tengervíz hőmérséklet-emelkedésének, valamint a jégtakarók és a gleccserek olvadásának a következménye.

Kínai halászhajók haladnak el a tenger felületét borító algaszőnyeg mögött a  Sárga-tenger partján található Csingtao kikötője közelében, itt volt a 2008-as pekingi olimpia vitorláspályája Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

A környezetvédelmi minisztérium előrejelzése szerint a part menti vízszint újabb
55-170 milliméterrel növekedhet a következő 30 évben, ezért Kínának alaposabban fel kell készülnie partvonalának védelmére – részletezte az MTI.

A keletkínai városok már készülnek rá, hogyan birkózzanak majd meg a tengerszint-növekedéssel,

Sanghaj például új vízelvezető alagutak és a dagályok vizeit befogó rendszerek építését tervezi.

Neked ajánljuk
Az óceánok állapota romlik, ami kihat a halászatra, az időjárásra és a partvonalakra is Idén már nem olvad tovább az északi-sarki jég Tudományosan a La Palma szigetét megrázó vulkánkitörésről Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam