2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem aggódnak egy esetleges jövőbeli vízhiány miatt a magyarok

A Finish mosogatógépkapszula-gyártó 1000 fős, online és reprezentatív, vízfogyasztással kapcsolatos felméréséből derült ki, hogy tízből öt magyar nem aggódik az elkövetkezendő 50–100 évben esetlegesen kialakuló magyarországi vízhiány miatt. Aki spórol a vízzel, általában anyagi megfontolásból teszi.

A magyarok kétharmada saját bevallása szerint nem kifejezetten tudatos a napi rutinhoz köthető vízhasználat kapcsán – szögezi le a Finish kutatásának eredményeit bemutató napi.hu.

A 40 feletti korosztály spórol leginkább a vízzel, nagyobb részük inkább anyagi, mintsem fenntarthatósági megfontolásokból.

A legtöbb víz tisztálkodásra, mosásra és mosogatásra megy el, az egy főre jutó napi vízhasználat pedig akár 144 liter is lehet. Hogy ezt a mennyiséget el tudjuk helyezni fejben: volt rá példa, hogy Cape Townban a vízhiány miatt fejenként napi 50 literben korlátozták a hatóságok a vízfogyasztást, ez a harmada az Egyesült Királyságban élők átlagos napi vízhasználatnak, és a hatoda az amerikaiak átlagos napi fogyasztásának.

Kiszáradt csatorna a kiszáradt Fancsika II. víztározó mellett 2020 augusztusában. A Civaqua program keretében a Keleti-főcsatornából juttatnak majd vizet a Tócó vízfolyásba és a Debrecen környéki tavakba Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyarok körülbelül a britek szintjén állnak tehát.

Az ilyen mértékű vízfogyasztással már méretes karbonlábnyom is járhat a szakértők szerint.

A felmérés arra is rávilágított, hogy még a környezettudatosabb magyarokról is elmondható, hogy elsősorban az árammal takarékoskodnak, a vízfogyasztás mérséklését csak a harmadik helyre sorolják a prioritási listán. A magyarok többsége nem aggódik országa vízkészleteinek állapotáért, tízből öt magyarnak pedig amiatt sem fő a feje, hogy a jövőben esetleg vízhiánnyal kell majd megküzdenie országának.

A hazai szakemberek elsivatagosodás, valamint kiszáradás ellen vívott küzdelmeiről már mi is hírt adtunk.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam