2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulhat a Dunakanyar egyik legszebb fürdőhelye, de talán nincs minden rendben a tervekkel

A Visegrád melletti lepencei strand másfél évtizede zárt be, azóta egyre csak romlott az állapota, ám nemrég a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyt adott egy beruházónak a felújítására. A Duna–Ipoly Nemzeti Park jelezte, hogy a beruházás a Natura 2000 hálózathoz tartozó területet is érint.

A telex.hu a Hvg360 cikke alapján adott hírt róla, hogy a kormányhivatal nem foglalkozott a Duna–Ipoly Nemzeti Park aggályaival, környezetvédelmi hatástanulmány nélkül adott zöld utat a munkálatoknak.

A Lepence-patakban védett kövi rákok élnek, ezért nem jó hír, hogy a tervek szerint a fürdő termálmedencéiből a vizet éppen erre vezetnék el a felújítás után.

„A kövi rák a hidegebb vizeket részesíti előnyben, így termálvízzel hőszennyezett élőhely nem felel meg a számára”

– idézte a telex.hu a nemzeti park kormányhivatalnak megküldött állásfoglalását.

A termálvíz miatt ráadásul elszaporodhatnak a patakban a márványrákok is, amelyek tünetmentesen hordozhatják a hazai rákfajokat pusztító rákpestist. A megjelenésük különösen veszélyes lehet a kövirák-állományra.

A Dunakanyar látképe a Pilis felől nézve 2020. december 9-én Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az építtető Dreamland Holding szerint azonban a munkálatok nem érintik a védett övezetet, ráadásul az előírásoknak megfelelően minden hatósággal előzetes egyeztetéseket folytattak.

A beruházás két ütemben valósulhat meg: először egy négyszintes főépületet terveznek építeni, amelyben az öltözők, az étterem és a wellnessrészleg kaphat majd helyet.

„A strandrész az ingatlan kevésbé meredek déli részére kerül, és akár külön is megközelíthető”

– idézte a hírportál a terveket.

A második ütemben apartmanokat és 120 férőhelyes parkolót alakítanának ki. Előreláthatólag 2023 júniusára végeznének a fejlesztésekkel.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam