2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vulkánkitörés: félmillióan maradtak ivóvíz nélkül Gomában

2021. május 23-án kitört a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Nyiragongo vulkán, a lávafolyam elérte Goma repterét, majd a Kivu-tó felé vette az irányt. A tűzhányó azóta is aktív, és az utóbbi napokban több erős földrengés is sújtotta a világ egyik legveszélyesebb vidékén fekvő várost.

A katasztrófa következtében a hivatalos információk alapján 32-en meghaltak, az UNICEF jelentése alapján összesen több száz gyerek tűnt vagy szigetelődött el a családjától, és nagyjából ezer otthon megsemmisült, de ezek az adatok még változhatnak, mivel több tízezren, más források szerint akár 400 ezren is elmenekülhettek a rendkívül gyorsan gyarapodó lakosságú, az utóbbi időkben talán egymilliósra becsülhető városból.

A vulkánkitörés és az utórengések sorozata a Kivu-tó régiójában körülbelül 2 millió főt érinthetett. Arra lehet számítani, hogy a visszatérők is romokban találják majd házaikat, illetve hogy áram- és vízhiánnyal kell majd megküzdenie a helyieknek.

A 444.hu az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi civil segélyszervezet (Médecins Sans Frontières, MSF) közleményére hivatkozva adta hírül, hogy a Nyiragongo kitörése után 500 ezer ember maradt tiszta ivóvíz nélkül a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A Gomából elmenekült lakosok várnak ételosztásra a 25 kilométerre nyugatra fekvő Sakéban május 28-án Fotó: MTI/AP/Moses Sawasaw

A szervezet szerint Goma városában jelent gondot a tiszta víz hiánya, ami kolerajárványhoz vezethet. Magali Roudaut, az MSF kongói missziójának vezetője elmondta a BBC-nek, hogy az otthonukat elhagyni kényszerülők alapvető szükségleteit igyekeznek biztosítani, de ez nem elég, és számítanak a többi humanitárius szervezetet segítségére – számolt be róla a 444.hu.

A vulkanológus Dario Tedesco Gomát a világ legveszélyesebb városának minősítette a régióra leselkedő természeti csapások miatt.

Május 27-i hírügynökségi hírek szerint szeizmikus mérésadatok és a kéreglemezek deformálódása arra utalnak, hogy a város alatt olvadt kőzetanyag található, a lávaréteg bármelyik pillanatban felszínre törhet.

A katasztrófa képei:

Férfi a lávafolyam előtt május 23-án Fotó: MTI/AP/Justin Kabumba
Menekülnek a helyi lakosok Gomából május 27-én Fotó: MTI/AP/Moses Sawasawa
Légi felvétel a láva okozta pusztításról május 24-én Fotó: MTI/AP/Justin Kabumba
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam