2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezeti katasztrófával fenyeget a lángoló teherhajó Srí Lanka partjainál

Már két hete lángol, és a katasztrófaelhárító haditengerészeti erők minden igyekezete ellenére mostanra megállíthatatlanul süllyed Srí Lanka partjainál egy vegyi anyagokat szállító teherhajó – a szingapúri felségjelzésű X-Press Pearllel történtek több száz tonna olaj tengerbe jutásával fenyegetnek.

A Srí Lanka-i és az indiai haditengerészet közös erővel oltja napok óta a lángokat, így próbálják megakadályozni, hogy a 186 méter hosszú teherhajó kettétörjön és elsüllyedjen.

Az X-Press Pearlön ugyanis 1486 konténerben több mint 25 tonnányi salétromsav rostokol, végleges süllyedése esetén pedig több száz tonna olaj kerülhet az óceán vizébe Srí Lanka legszebb partvidékéhez közel.

A partmenti Negombo városánál már napok óta észlelnek olajszennyezést, emiatt felfüggesztették a halászatot. Az időjárási viszonyok mostohák, az erős monszunszél és a haragos hullámok megnehezítik mind az oltást, mind a mentést – tudósít róla a 444.huBBC beszámolója alapján.

A haditengerészet tagjai gyűjtik a szennyezést Negombo partján május 27-én Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

Miután a hajón szivárgást észleltek, Indiában és Katarban is megpróbáltak kikötni, de mindkét ország megtagadta a segítségnyújtást. A teherhajón tűz ütött ki. Végül Srí Lanka beengedte az X-Press Pearlt, a döntés komoly feszültséget szült az országban.

„A hajó süllyed. A katasztrófavédők megpróbálják a mélytengerig vontatni, mielőtt teljesen elmerülne, hogy minimalizálják a szennyeződést, de a hajótest hátsó fele már víz alatt van” 

– nyilatkozta Indika Silva, a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője a BBC-nek.

Dr. Ajantha Perera környezetvédő a nemzetközi hírportálnak elmondta, hogy a süllyedés a környezetre nézve a legrosszabb forgatókönyv, és ha a salétromsav a hajón található többi veszélyes anyaggal és a hajóba töltött olajjal egyetemben a vízbe kerül, a teljes tengerfenék pusztulásra lesz ítélve.

Néhány további kép a katasztrófáról és a mentésről:

A Srí Lanka-i Légierő sajtószolgálatának május 25-i felvétele a teherhajóról Fotó: MTI/EPA/Srí Lanka-i Légierő sajtószolgálata
Partra sodródott konténer maradványait nézi a haditengerészet egyik tagja Colombóban május 26-án Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne
Két ember nézi a felszálló füstöt Colombo partjainál május 26-án Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam