2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezeti katasztrófával fenyeget a lángoló teherhajó Srí Lanka partjainál

Már két hete lángol, és a katasztrófaelhárító haditengerészeti erők minden igyekezete ellenére mostanra megállíthatatlanul süllyed Srí Lanka partjainál egy vegyi anyagokat szállító teherhajó – a szingapúri felségjelzésű X-Press Pearllel történtek több száz tonna olaj tengerbe jutásával fenyegetnek.

A Srí Lanka-i és az indiai haditengerészet közös erővel oltja napok óta a lángokat, így próbálják megakadályozni, hogy a 186 méter hosszú teherhajó kettétörjön és elsüllyedjen.

Az X-Press Pearlön ugyanis 1486 konténerben több mint 25 tonnányi salétromsav rostokol, végleges süllyedése esetén pedig több száz tonna olaj kerülhet az óceán vizébe Srí Lanka legszebb partvidékéhez közel.

A partmenti Negombo városánál már napok óta észlelnek olajszennyezést, emiatt felfüggesztették a halászatot. Az időjárási viszonyok mostohák, az erős monszunszél és a haragos hullámok megnehezítik mind az oltást, mind a mentést – tudósít róla a 444.huBBC beszámolója alapján.

A haditengerészet tagjai gyűjtik a szennyezést Negombo partján május 27-én Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

Miután a hajón szivárgást észleltek, Indiában és Katarban is megpróbáltak kikötni, de mindkét ország megtagadta a segítségnyújtást. A teherhajón tűz ütött ki. Végül Srí Lanka beengedte az X-Press Pearlt, a döntés komoly feszültséget szült az országban.

„A hajó süllyed. A katasztrófavédők megpróbálják a mélytengerig vontatni, mielőtt teljesen elmerülne, hogy minimalizálják a szennyeződést, de a hajótest hátsó fele már víz alatt van” 

– nyilatkozta Indika Silva, a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője a BBC-nek.

Dr. Ajantha Perera környezetvédő a nemzetközi hírportálnak elmondta, hogy a süllyedés a környezetre nézve a legrosszabb forgatókönyv, és ha a salétromsav a hajón található többi veszélyes anyaggal és a hajóba töltött olajjal egyetemben a vízbe kerül, a teljes tengerfenék pusztulásra lesz ítélve.

Néhány további kép a katasztrófáról és a mentésről:

A Srí Lanka-i Légierő sajtószolgálatának május 25-i felvétele a teherhajóról Fotó: MTI/EPA/Srí Lanka-i Légierő sajtószolgálata
Partra sodródott konténer maradványait nézi a haditengerészet egyik tagja Colombóban május 26-án Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne
Két ember nézi a felszálló füstöt Colombo partjainál május 26-án Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne
Neked ajánljuk
Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Csütörtökön érkezett és szombatig tarthat a szupertájfun Az ellenőrzött erdő- és bozóttüzek akár a szövetségeseink is lehetnek a klímavédelemben Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam