2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordméretű áradások, súlyos szárazság és drága áram Brazíliában

Rekordmagas vízállásokat és mintegy félmillió ember életét megkeserítő áradásokat jelentettek a hatóságok az Amazonas-medence Brazíliára eső területéről – a szakemberek az Amazonas térségében zajló környezetpusztítással magyarázzák a gyakori extrém klimatikus viszonyokat.

2021. május végére Amazónia legnagyobb brazil városa, Manaus környékén a Rio Negro elérte a feljegyzések kezdete óta mért legmagasabb szintjét, 29,98 métert. A közeli Solimoes és Amazonas folyók is megközelítik minden idők legmagasabb vízállását, utcákat és házakat árasztva el tucatnyi településen – adta hírül az origo.hu.

Az átlagosnál csapadékosabb időjárást a La Niña okozza: a Csendes-óceán középső és keleti térségében a felszíni vízhőmérséklet csökkenése módosítja a légnyomást és a szelek járását, az így megváltozott légköri áramlások pedig világszerte szélsőséges időjárást idéznek elő.

Fiatal nő néz ki az ablakon a Rio Negro vízével elárasztott utcára Manausban Fotó: MTI/EPA/EFE/Raphael Alves

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (US Environmental Protection Agency) és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration) állásfoglalása alapján nagy bizonyossággal állítható, hogy az emberi tevékenység és a globális felmelegedés hatással van a szélsőséges időjárási események, köztük a La Niña gyakoriságára és intenzitására.

Virgilio Viana, a Fenntartható Amazonas Alapítvány (Fundação Amazônia Sustentável) igazgatója szerint az Amazóniában zajló környezetpusztítás klimatikus rendellenességekhez, az egyik oldalon nagy áradásokhoz, a másikon nagy szárazságokhoz vezet.

Vízzel elárasztott piactér Manausban Fotó: MTI/EPA/EFE/Raphael Alves

A brazil geológiai hivatal (Serviço Geológico do Brasil) adatai mutatják:

az Amazonas térségében a 10 legnagyobb áradásból 7 az elmúlt 13 évben történt.

Brazília nagy részén közben súlyos szárazság uralkodik, ami a vízerőművek által termelt elektromos energia mennyiségének csökkenéséhez, valamint az áram árának emelkedéséhez vezethet – figyelmeztettek rá a hatóságok.

A meteorológiai előrejelzések szerint június végén vagy júliusban tovább emelkedhetnek a vízállások, majd csak ekkortájt fognak tetőzni a folyók a térségben.

Vízzel elárasztott házak Manausban Fotó: MTI/EPA/EFE/Raphael Alves
Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam