2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dubajban esőtánc helyett hamarosan drónokat fognak bevetni

A University of Reading tudósai különleges drónokat fejlesztettek, amelyek a felhők közé repülve képesek elektromos impulzusok segítségével csapadékot gerjeszteni. A hetekben zajlik a drónok tesztidőszaka, ám nem a ködös Albionban, hanem a csapadékhiánytól szenvedő Egyesült Arab Emírségekben.

A kutatócsoport a felhők viselkedését modellezte, és rájöttek, hogy ha a vízcseppek eltérő elektromos töltésűek, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy összetömörülnek, és esőcseppekké duzzadnak, ellentétben az azonos töltésű képződményekkel – meséli a raketa.hu a projektet bemutató cikkében. Az esőcseppek mérete sem elhanyagolható tényező, az Egyesült Arab Emírségekhez hasonló vidékeken például, ahol a felhőréteg a felszín fölött magasan terül el, és a hőmérséklet is magas, a kisebb cseppek elpárolognak, mielőtt földet érnek.

Naplemente a világ legmagasabb épülte, a Burdzs Kalifa mögött Dubajban 2021 januárjában Fotó: MTI/EPA/Ali Haider

A readingi kutatók fáradozásai eddig sikeresek voltak, megépítettek ugyanis négy kétméteres szárnyfesztávolságú, katapultról indítható, negyven perc repülésre képes, robotpilótával irányítható drónt. A drónok szenzorai érzékelik a hőmérsékletet, a páratartalmat és környezetük elektromos töltését. A University of Bath mérnökeivel együttműködve felkerült rájuk a megfelelő elektromos impulzusokat kibocsátó eszköz is.

A projektet bemutató tanulmány eredetileg a Journal of Atmospheric and Oceanic Technology folyóiratban jelent meg – szögezi le a raketa.hu.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam