2022. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ember építette félszigettel védekeznek a dánok a tengerszint-emelkedés ellen

Mesterséges félsziget épül Koppenhága kikötőjében, az Øresund tengerszorosban – adta hírül a telex.hu hírportál az MTI információi alapján. Benny Engelbrecht közlekedésügyi miniszter közleménye szerint a munkálatok már idén megkezdődnek, a projekt honlapja 2070-re ígéri a befejezést.

20 milliárd dán koronából (930 milliárd forint) tervezik megépíteni a Lynetteholmen nevű mesterséges félszigetet a dán fővárosnál, amely 35 ezer ember számára biztosít majd lakóhelyet, és egyúttal az emelkedő tengerszinttől és a jövő áradásaitól is óvni fogja Koppenhágát.

Lynetteholmen a korábban ipari területként működő Refshale szigettől északra kerül majd. Három négyzetkilométeres alapterülettel számolnak, amelyhez 80 millió tonna földre és 28 millió köbméter homokra lesz szükség.

Felhőszakadás Koppenhágában  Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard

Ez azt jelenti, hogy a következő 10 évben minden nap 350 teherautónak kellene keresztülhajtania a városon az építkezés helyszínére – emeli ki a telex.hu az érzékletes részletet. A szigetet kikötői alagút fogja összekötni a szárazföldi országúttal.

A projekt ellenzői a beruházásnak zöld utat engedő törvény elfogadása napján a dán parlament épülete előtt tüntettek, a mesterséges félsziget építésével egyet nem értők szerint ugyanis az építkezés környezetre gyakorolt hatását nem tanulmányozták megfelelően a döntéshozók.

A projekt terveit még 2018-ban terjesztette elő Lars Løkke Rasmussen akkori dán kormányfő, és azonnal jóváhagyta őket a koppenhágai városvezetés.

Neked ajánljuk
Szilánkokra törhet a Thwaites, a végítélet napi gleccser Térképen 2021 természeti katasztrófái, közöttük rengeteg az árvíz és a földcsuszamlás Dánia 2030-ra kizöldítené belföldi repülőgépjáratait Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam