2021. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ember építette félszigettel védekeznek a dánok a tengerszint-emelkedés ellen

Mesterséges félsziget épül Koppenhága kikötőjében, az Øresund tengerszorosban – adta hírül a telex.hu hírportál az MTI információi alapján. Benny Engelbrecht közlekedésügyi miniszter közleménye szerint a munkálatok már idén megkezdődnek, a projekt honlapja 2070-re ígéri a befejezést.

20 milliárd dán koronából (930 milliárd forint) tervezik megépíteni a Lynetteholmen nevű mesterséges félszigetet a dán fővárosnál, amely 35 ezer ember számára biztosít majd lakóhelyet, és egyúttal az emelkedő tengerszinttől és a jövő áradásaitól is óvni fogja Koppenhágát.

Lynetteholmen a korábban ipari területként működő Refshale szigettől északra kerül majd. Három négyzetkilométeres alapterülettel számolnak, amelyhez 80 millió tonna földre és 28 millió köbméter homokra lesz szükség.

Felhőszakadás Koppenhágában  Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Ida Marie Odgaard

Ez azt jelenti, hogy a következő 10 évben minden nap 350 teherautónak kellene keresztülhajtania a városon az építkezés helyszínére – emeli ki a telex.hu az érzékletes részletet. A szigetet kikötői alagút fogja összekötni a szárazföldi országúttal.

A projekt ellenzői a beruházásnak zöld utat engedő törvény elfogadása napján a dán parlament épülete előtt tüntettek, a mesterséges félsziget építésével egyet nem értők szerint ugyanis az építkezés környezetre gyakorolt hatását nem tanulmányozták megfelelően a döntéshozók.

A projekt terveit még 2018-ban terjesztette elő Lars Løkke Rasmussen akkori dán kormányfő, és azonnal jóváhagyta őket a koppenhágai városvezetés.

Neked ajánljuk
Tengerszint-emelkedés: Kínának fel kell készülnie partvonalának védelmére Rekordméretű áradások, súlyos szárazság és drága áram Brazíliában Földcsuszamlás és áradások kísérték az erősen csapadékos napokat A kerékpárok lesznek az új cégautók? A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam