2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több uniós ország ellen is eljárás folyik a települési szennyvízkezelés elégtelensége miatt

A települési szennyvíz nem megfelelő kezelése miatt az Európai Bizottság Magyarország mellett Görögországgal, Belgiummal, Spanyolországgal és Franciaországgal szemben folytat kötelezettségszegési eljárást – mutatott rá Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója a legújabb fejleményekről szóló beszámolójában.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága elé idézi Magyarországot a települési szennyvízkezeléséről szóló irányelv követelményeinek be nem tartása miatt. Eszerint ugyanis a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a városi agglomerációk megfelelően gyűjtsék és kezeljék szennyvizeiket, és ezáltal kiküszöböljék vagy csökkentsék azok összes nemkívánatos hatását – idézi a beszámoló az EB közleményét.

Az EB tájékoztatása szerint

Magyarországon 22 agglomeráció még mindig nem biztosít minden lakosa számára a települési szennyvíz gyűjtésére szolgáló rendszert vagy azonos szintű környezetvédelmet biztosító alternatívát.

Emellett Magyarország öt másik agglomeráció esetében nem biztosít alaposabb tisztítást.

Az akkor frissen felújított pécsi szennyvíztelep fertőtlenítő medencéje 2016 márciusában Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az EB 2017 februárjában már felszólította az illetékes magyar hatóságokat, és ugyan azok szorosan együttműködtek a bizottsággal, a már megépített gyűjtőrendszerekhez való csatlakozás alacsony és az egyedi rendszerek vagy más megfelelő intézkedések használatának magas aránya miatt a brüsszeli testület arra a következtetésre jutott, hogy nem sikerült bizonyítani a kérdéses agglomerációk megfelelését.

Az uniós előírások teljes körű végrehajtása fontos az emberi egészség és a természetes környezet védelméhez.

A kezeletlen szennyvíz káros baktérium- és vírusszennyeződéseket tartalmazhat, ami kockázatot jelent az emberi egészségre. Emellett számos olyan tápanyag – például nitrogén és foszfor – található benne, amely károsíthatja a környezetet – indokolt a bizottság.

Magyarország nincs egyedül: a települési szennyvíz elégtelen kezelése miatt Görögországgal, Belgiummal, Spanyolországgal és Franciaországgal szemben is uniós eljárás folyik.

Neked ajánljuk
Infografikán az elektromos autótöltő állomások számának növekedése Folytatódik a településfásítási program Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában Az élővilág képviselői nem csak a bolygón, a magunknak teremtett világokban is megfogyatkoztak Öko Zsibongót rendeznek a Fűvészkertben
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam