2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje

Miniszteri konferenciát rendeztek Lisszabonban a világnap alkalmából, melyen Ricardo Serrão Santos, Portugália tengerügyi minisztere paradigmaváltó technikai megoldások mellett a politikai döntésekhez szükséges társadalmi felhatalmazásról és a társadalom felvilágosításának szükségességéről beszélt.

Az óceánok fenntarthatósága veszélyben van – ezt az üzenetet próbálja rendre eljuttatni az ENSZ a Föld lakóihoz június 8-án, az óceánok világnapján.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Portugália idén Kék menetrend zöld ügyben (A Blue Agenda in the Green Deal) címmel miniszteri konferenciát rendezett Lisszabonban – a világnapi eseményekhez csatlakozva. A rendezvény házigazdája Ricardo Serrão Santos, Portugália tengerügyi minisztere volt, aki többek között arról beszélt, hogy az óceán savasodásának problémája a tengeri élet problémája. 

Az óceán hőmérsékletének növekedése az oxigénszint csökkenéséhez vezet, s amikor oxigénhiányról beszélünk, nem arra az oxigénre gondolunk, amelyet belélegzünk, hanem az élethez szükséges oxigénre, az óceán biodiverzitásának forrására 

– ismertette a Santos által megfogalmazott gondolatokat az Euronews magyar nyelvű kiadása.

Lisszabon látképe – a felvétel 2008-ban készült, a háttérben az Április 25. híd és a Setubal félszigeten lévő Krisztus-szobor látható Fotó: MTI/Bizományosi/Lehotka László

A tengerügyi miniszter arra is kitért, hogy az óceán segíthet bennünket függetlenné válni a fosszilisalapú energiatermeléstől. Ugyan léteznek már technikai megoldások a paradigmaváltáshoz, de még hosszú az emberiség előtt álló út.

Ricardo Serrão Santos az európai hírportál szerint azt is hangsúlyozta, hogy a tudománynak alapjaiban kell megváltoztatnia az emberiség mentalitását, de ez a változás csak az oktatás révén lehetséges.

Politikát csak társadalmi felhatalmazással lehet csinálni, a tudományos alapokon nyugvó politikai döntésekhez emiatt felvilágosodott, ismeretekkel rendelkező társadalomra van szükség.

Portugália lesz a házigazdája a koronavírus-járvány miatt elhalasztott ENSZ Óceán Konferenciának (UN Ocean Conference), amelyet Kenyával közösen szerveznek. Arról, hogy mikor, és milyen feltételekkel lehet majd megrendezni az eseményt, ezen a honlapon lehet tájékozódni.

Neked ajánljuk
Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Fordulat a Sajó ügyében 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam