2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Máris műanyag pellet borítja a partokat, de számítani kell további veszélyes anyagok vízbe jutására is

Srí Lanka igyekszik csökkenteni annak esélyét, hogy tovább súlyosbodjon a helyzet, de még sosem kellett az X-Press Pearl teherhajó kigyulladásához és elsüllyedéséhez mérhető környezeti katasztrófával megküzdenie a szigetországnak, melynek kormányát most beperelte egy környezetvédelmi szervezet.

Beperelte a Srí Lanka-i kormányt és a május közepén a szigetország partjainál veszélyes anyagokkal a fedélzetén kigyulladt X-Press Pearl teherhajó üzemeltetőjét a Center for Environmental Justice (CEJ) környezetvédelmi szervezet.

Haditengerészek tisztítják a partot Colombótól északra Fotó: MTI/EPA/Csamila Karunarathne

A CEJ azt követeli, hogy független vizsgálóbizottság derítsen fényt a katasztrófa okaira és következményeire – írta meg a hvg.hu.

Az X-Press Pearl példátlan környezeti katasztrófát okozott Srí Lankán: az ország partjait zacskógyártáshoz való műanyag pellet lepte el, de a hajón számos más szennyező anyag is volt, és félő, hogy ezek is a vízbe jutnak. Az üzemanyagtartályból olaj szivárog.

Műanyag szemcséket mutat egy elpusztult hal szájában egy férfi Fotó: MTI/EPA/Csamila Karunarathne

Hemantha Withaanage, a CEJ igazgatója a BBC-nek nyilatkozva beszélt róla, hogy a műanyag pellet 1000 év alatt bomlik le. De a roncson maradt konténerekben van salétromsav és nátrium-oxid, illetve réz és ólom is. A vízbe jutva ezek az anyagok halpusztulást okoznak a kisebb fajok körében, a nagyobb tengeri élőlények szervezetében pedig felhalmozódhatnak. A környező vizeken fogott halak még évek múlva is szennyezettek lehetnek majd.

Haditengerészek küzdenek a szennyezéssel Fotó: MTI/EPA/Csamila Karunarathne

„Az embereket tájékoztatni kell erről. Ez egy nagyon mérgező hajó. Bármilyen hulladékot is mos a partra a víz, az mérgező lesz, meg sem szabadna érinteni” – idézte a hvg.hu szerint a BBC Withaanagét. A környezetvédő szakember elmondása szerint máris számos elhullott halat, teknőst és delfint találtak.

Neked ajánljuk
A katasztrófavédelem és a Samsung SDI is vizsgálódik a gödi kutak ügyében Szennyezés ejtett halálos sebet a Sajó folyón Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam