2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemünk előtt hullik darabokra az Antarktiszt védő selfjég

Egy friss tanulmány szerint az eddiginél gyorsabban töredezik az Antarktisz gleccsereit az óceánba omlástól visszatartó selfjég, ami annyit jelent, hogy maguk a gleccserek is szétesőben vannak. Összeomlásuk pedig valószínűleg gyorsítja a klímaváltozást és a tengerszint emelkedését.

A Science Advances tudományos folyóirat júniusi számában megjelent tanulmány szerzői az európai Kopernikusz program keretében fejlesztett és pályára állított Sentinel–1 műholdak felvételeit alapul véve vizsgálták az Antarktiszon lejátszódó folyamatokat, és úgy találták, hogy a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccser selfjegének fogyása felgyorsult, a jégtalapzat mintegy 20 kilométert húzódott vissza.

Mivel a selfjég akadályozza meg a nagyobb jégdarabok vízbe hullását, így a gleccser jégvesztesége is nőtt, ahogyan szomszédja, a Thwaites is gyorsabb fogyásnak indult – számolt2q be róla a hvg.hu az MTI közleménye alapján.

„Látható, ahogyan szétesik a jég. Úgy tűnik, hogy maga a szétesés felgyorsulása is meggyengíti a gleccsert, mely fő jégtömegének már mintegy 20 százalékát elveszítette”

– idézi a hírportál Ian Joughin glaciológust, a Washingtoni Egyetem kutatóját.

A NASA által 2013. november 15-én közreadott műholdkép egy hatalmas jéghegyről, amely az antarktiszi Pine Island-gleccserről szakadt le júliusban Fotó: MTI/NASA

Joughin a Pine Island két pontjának mozgását követte, és megfigyelései szerint ezek 2017-től kezdődően 12 százalékkal gyorsabban kezdtek mozogni.

„Ez azt jelenti, hogy a Pine Island-gleccser jegéből 12 százalékkal több jég került be az óceánba”

– értelmezte a kutató a megfigyeléseket.

A nyugat-antarktiszi Pine Island és a Thwaites jégvesztesége miatt a tudósok kiemelten aggódnak. A Pine Island-gleccser 180 trillió tonnányi jeget raktároz magában, olvadása a tengerszint fél méteres emelkedését eredményezné – részletezi a kutatás jelentőségét a hvg.hu.

„A Pine Island és a Thwaites miatt aggódunk leginkább, mert ha ezek szétesnek, a Nyugat-Antarktisz többi része is követni fogja őket a modellek szerint” –  emeli ki a lap végül az irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatója, Isabella Velicogna szavait.

Neked ajánljuk
Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam