2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2021-től hivatalosan is eggyel több óceánunk van

A National Geographic 1915-ben kezdett térképeket gyártani, és egészen mostanáig 4 óceánt tartott számon – az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánt, valamint a Jeges-tengert. Idén az óceánok világnapja, azaz június 8. után bejelentette a prominens társaság, hogy ezentúl elismerik az ötödiket is.

Az ötödik pedig nem más, mint az Antarktiszt körülölelő víztömeg, a Déli-óceán.

A National Geographic Társaság geográfusa, Alex Tait elmondása szerint már régóta a tudományos közbeszéd tárgya, vajon

az Antarktisz körüli vizek bírnak-e olyan sajátos tulajdonságokkal, amelyek igazolnák, hogy önálló óceánként hivatkozzunk erre a víztömegre, vagy pedig egyszerűen a Csendes-,
az Atlanti-  és az Indiai-óceán hideg nyúlványáról van szó

írja a 24.hu az angol nyelvű National Geographic magazin témát feldolgozó online cikke alapján.

Ez a jéghegy, miután éppen csak elhagyta a ma már Déli-óceánnak nevezett víztömeg hidegebb vizeit, a Macquarie-sziget partjai előtt lebegett 2009-ben Fotó: MTI/EPA

A társaság térképpolitikai bizottsága éppen ezért évek óta gondolkodott rajta, hogy elismerje-e hivatalosan is a Déli-óceánt. Míg végre megszületett a 2021. június 8-tól érvényes döntés.

A Déli-óceán az egyetlen olyan óceán, amelyet nem a kontinensek határoznak meg, hanem a tengeri áramlások határolnak körbe.

A Nyugati-Szél-áramlás, vagyis az Antarctic Circumpolar Current (ACC) 34 millió évvel ezelőtt jött létre, amikor az Antarktisz mint kontinens elvált Dél-Amerikától. Az ACC körbefutja az Antarktiszt nyugatról keletre haladva, nagyjából a déli szélesség 60. fokáig fejtve ki hatását: itt a víz kevésbé sós és sokkal hidegebb.

A déli szélesség 60. foka lehet tehát a Déli-óceán határa.

Az Antarktiszon fekvő Bernardo O'Higgins Riquelme kutatóbázis 2020 decemberében Fotó: MTI/EPA/EFE/Chilei hadsereg

Az ACC több vizet mozgat meg, mint bármelyik másik áramlás. Az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánból is von el vizet, így komoly szerepet játszik a globális hődisztribúcióban. Alsó, hidegebb területei fontos szénelnyelők.

A klímaváltozás a Déli-óceánra is hatással van: a vize melegszik, de még nem tudni biztosan, ez milyen és mekkora hatással lesz az Antarktiszra.

A Déli-óceánt 2021 februárjától az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) is elismeri.

Neked ajánljuk
Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam