2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz

„Fejlődésünk még fenntartható irányba fordítható, de a rendelkezésre álló idő vészesen fogy. Mindannyiunk felelőssége, hogy mielőbb cselekedjünk” – mondta Áder János államfő az ENSZ által létrehozott Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület szerdai, online fórumán megtartott nyitó beszédében.

A köztársasági elnök leszögezte: a 21. század legfontosabb kérdése a víz. A klímaváltozás hatásainak 80 százaléka a vízen, vagyis az aszályokon, az árvizeken, gleccserek olvadásán, a tengerszint emelkedésén keresztül érzékelhető.

Hangsúlyozta: az egyre szélsőségesebbé váló időjárás kialakulásában fontos szerepe van annak, hogy nőtt a talajból a levegőbe jutó víz mennyisége. Negyven év alatt pedig megfeleződött az egy főre jutó víz mennyisége, ami harminchat országban csökkent kritikus szint alá. Áder János kiemelte:

a lokális megoldások mellett regionális és globális megoldásokra is törekedni kell.

A megelőzés mellett az alkalmazkodás a legfontosabb. A jó döntések meghozatalát pedig segítik a megfelelő információk – mutatott rá az államfő –, ezért jött létre a Víz- és Klímaügyi Vezető Testület, amelynek egyik célja egy globális megfigyelőrendszer kiépítésének segítése 2030-ra.

Az így nyert adatok hasznosak lehetnek a gazdáknak, a beruházóknak, a várostervezőknek és a kormányoknak is.

A szervezet célja, hogy olyan megoldásokat mutasson fel, amelyben a politikai, gazdasági, környezeti, fenntarthatósági, társadalmi és a nemzetbiztonságot érintő kérdések egyaránt mérlegre kerülnek – ismertette Áder János.

Áder János köztársasági elnök a felső-tiszai hulladékmentesítési projektben részt vevő úszómű átadásán
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar államfő az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezetének, a UN-Water elnökének, valamint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkárának felkérésére vállalta el a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tagságát. Az öt kontinensről felkért tagok között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Hosszabb és gyakoribb aszályokra, ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam