2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természeti katasztrófa: tornádó és jégeső dúlt Dél-Morvaországban

Kokes János, az MTI tudósítója jelentette június 25-én, péntek hajnalban, hogy csütörtök este és éjjel tornádó és jégeső pusztított Csehországban, azon belül Dél-Morvaországban. Péntekre több mint 70 ezer háztartás maradt áram nélkül, sok helyütt szünetelt a gázszolgáltatás és akadozott a közlekedés.

Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője péntek reggel a Cseh Televízióban arról beszélt, hogy legalább 3 ember vesztette életét, több mint hatvanan kerültek kórházba sérülésekkel, közülük 10 fő állapota súlyos. A katasztrófa helyszínén a mentők több száz sérültet láttak el.

Megrongált házak és autók a dél-morvaországi Mikulčice településen 2021. június 25-én Fotó: MTI/EPA/Martin Divíšek

„Nem kizárt, hogy az áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még nem fejezték be” – idézte Bothová szavait Kokes a tudósításában.

A mentési munkálatokba osztrák és szlovák mentők is nagy számban bekapcsolódtak – Ausztria 20 mentőkocsit és két mentőhelikoptert küldött a helyszínre teljes személyzettel.

Jégesővel kísért tornádó pusztított Dél-Morvaországban, hatalmasak az anyagi károk Fotó: MTI/EPA/Martin Divíšek

A természeti katasztrófa legsúlyosabban Hodonín és Breclav városok környékét sújtotta a Brünn–Pozsony autópálya cseh–szlovák államhatár előtti oldalán, szemtanúk szerint teniszlabda-méretű jégdarabok hullottak az égből. Hrušky, Lužice és Moravská Nová Ves településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar.

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója elmondta, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki. „A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki” – érzékeltette a helyzet súlyosságát a kórházigazgató.

Legalább 150-en megsérültek, a tornádó nem kímélte az autókat és épületeket sem Fotó: MTI/EPA/Martin Divíšek

Jana Maláčová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentése szerint személyi igazolványa felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forint) gyorssegélyt vehet fel személyenként mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

Neked ajánljuk
Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon Ennyire heves vihar még soha nem csapott le ilyen korán Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam