2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eltűnhetnek a vízpartra épült városok a klímaváltozás miatt

A tengerek és folyók közelsége régen kereskedelmi és kulturális központokká tette a vízközeli városokat. Most a tengerszint-emelkedéssel járó globális felmelegedés és a klímaváltozás több százmilliós parti lakosság életét és otthonát veszélyezteti, ez pedig tömeges kivándorlást is eredményezhet.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentése szerint a vízparti városoknak most az élvonalban kell harcolniuk – írja a telex.hu a Yahoo News cikke alapján. A hírportál az IPCC egy publikálatlan jelentéstervezetére hivatkozik, amely a bolygó előtt álló jelentős éghajlati fenyegetéseket mutatja be.

„Nehéz döntések elé nézünk, mivel a tengerszint továbbra is emelkedik, az áradások és a viharok egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak” – idézik a jelentés szövegét.

Ha pedig a vízparti városokat el kell hagynia a jelenlegi lakóknak a vízszint emelkedése miatt, az tömeges kivándorláshoz vezethet, Bangladesben ez a folyamat már meg is kezdődött.

Áradás Velencében Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A jelentés szerint veszélyben van Velence és Jakarta, de alacsonyan fekvő szigeteket, szigetországokat is eltemethetnek a hullámok. Indonéziának például már konkrét terve van rá, hogyan költöztetik süllyedő fővárosukat Borneóra.

A vízparti városok önvédelmi lehetőségei között említhető a parti ökoszisztémák helyreállítása, valamint gátak és partfalak építése. Az előbbire éppen Jakarta esetében, utóbbira pedig Velencében láthatunk példát. A világörökség víz által leginkább fenyegetett városát ma már a Mose-gátrendszer védi. A Mose tavaly októberben működött először élesben, és megvédte a várost, decemberben viszont a pontatlan előrejelzések miatt nem kapcsolták be időben a gátat, és a vízzel szemben szinte teljesen védtelen területeket elöntötte a víz.

Árvíz Jakartában Fotó: MTI/EPA/Adi Weda

A szén-dioxid-kibocsátás mérséklése a fenti kockázatokat is enyhíthetné.

Az IPCC előrejelzése szerint azonban a vízszint még akkor is emelkedhet, ha az országoknak sikerül betartaniuk a párizsi egyezményt.

Nem túl jó előjel, hogy a klímamegállapodás óta eltelt hat év volt a hat legmelegebb esztendő a mérések kezdete óta. A legfrissebb becslések pedig már az összes klímavállalás teljesülése esetén is 2 Celsius-foknál magasabb felmelegedéssel számolnak az évszázad végéig.

Neked ajánljuk
Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Fordulat a Sajó ügyében 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam