2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi vizet fogyasztanak hőhullámok idején a magyarok?

Nagyjából egy hete elérte az első jelentős nyári hőhullám Magyarországot, a Fővárosi Vízművek pedig érdekes adatokat osztott meg a nyilvánossággal – ki gondolná, hogy az elfogyasztott víz mennyiségének változásaiból ilyen jól lehet következtetni a budapestiek és az agglomeráció szokásaira?

A főváros és az agglomeráció vízszolgáltatója, a Fővárosi Vízművek szerint a vízfelhasználás mértéke akkor emelkedik igazán, ha a tartós meleg mellett legalább négy napon át nem esik az eső sem, a víz legnagyobb hányadát ugyanis kiskertjeik öntözésére használják az emberek. 

A legnagyobb vízfelhasználók ennek betudhatóan a zöldövezetek lakói, különösen az új zöldövezeti területeken nagy az egy főre jutó vízfogyasztás hőhullámok idején.

Jellemzően a hétvége körül, de nem a hétvégén a legmagasabb ilyenkor, kánikulában a fogyasztás. Szombaton és vasárnap ugyanis, aki megteheti, elhagyja a várost, így még pénteken, vagy visszatérve, hétfőn használnak az emberek sok vizet – az öntözésre, majd a nagymosásra.

A Hűsítő Budapest projekt részeként idén már 34 helyen vannak ivókutak és vízvételi pontok Fotó: BKK

Tavaly nem volt forró a nyár, így mindössze kétszer emelkedett a napi fogyasztás 530 ezer köbméter fölé. Idén a június 18–20-i hétvégén már kétszer is meghaladta az 550 ezer köbmétert a vízfelhasználás: június 18-án, pénteken 554 köbméter, június 20-án, vasárnap pedig 558 ezer köbméter víz folyt ki a fővárosi és főváros környéki csapokon – ismerteti a cég összefoglalóját a napi.hu.

Fővárosi Vízművek hangsúlyozza, hogy az ivóvízellátás biztonságát nem befolyásolja a rendkívüli meleg vagy az alacsony dunai vízszint. A társaság a valaha előforduló legalacsonyabb dunai vízállás esetén is képes volt biztosítani Budapest és környéke biztonságos vízellátását.

A víz a Budapest és környéke ivóvizét biztosító parti szűrésű kutaknál 10-12 fokos, hőmérséklete a vezetékekben sem emelkedik, tehát a csapvíz fogyasztása ilyenkor is élvezetes élményt nyújt. Hogy a forró városban közlekedők se maradjanak szomjasan, a Hűsítő Budapest program keretében idén már 34 ivókút és vízvevőhely várja őket.

Neked ajánljuk
A Puli Holdi Vízszimatoló meggyőzte a NASA szakembereit Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam