2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyben két világörökségi helyszín – Nemsokára ülésezik az UNESCO

Egy afrikai és egy angol helyszín veszítheti el világörökségi státuszát, további hét építészeti, illetve természeti örökség pedig előreláthatólag megkapja a „veszélyeztetett” minősítést az ENSZ kultúrával, tudománnyal és neveléssel foglalkozó szervezetének júliusi közgyűlésén, Kínában.

A két jelenlegi világörökségi helyszín, amelyek lekerülhetnek az UNESCO listájáról a július 13-án kezdődő tanácskozás után, a következők:

a tanzániai Selous Vadvédelmi Területet azért foszthatják meg státuszától, mert hatalmas gátat építettek a szavannán; Liverpool XVIII. századi kereskedelmi kikötője pedig az UNESCO szerint elveszítette korábbi arculatát az ott végrehajtott fejlesztések során.

„Nem akarjuk megakadályozni a fejlesztéseket, de az újításoknak összhangban kell lenniük a történelmi belváros hangulatával. Évek óta próbáljuk meggyőzni a liverpooli vezetést, de mindhiába” – idézi az euronews.com magyar nyelvű kiadásának cikke a Világörökségi Központ igazgatója, Mecthild Rössler magyarázatát az utóbbival kapcsolatban.

Az XL Catlin Seaview Survey ausztrál tudományos expedíció által 2016. június 8-án közreadott, május 15-én készült kép a Nagy-korallzátony leginkább kifehéredett szakaszáról – az ok a Csendes-óceán melegedése Fotó: MTI/EPA

A közgyűlésen további 7 építészeti és természeti kincset nyilváníthatnak veszélyeztetetté, ezeket főleg a klímaváltozás hatásai, illetve fegyveres konfliktusok fenyegetik. 

Velencét és a holland tulipánföldeket például egyaránt a tengerszint emelkedése veszélyezteti, és helyezheti fel a leminősítésnek számító veszélyeztetettségi listára.

A Nagy-korallzátony is a különlegesen veszélyeztetett természeti kincsek listájára kerülhet, Canberra azonban tiltakozik, azzal érvelve, hogy évente dollármilliárdokat költenek a globális felmelegedés hatásainak enyhítésére.

Mecthild Rössler azt üzente az ausztrál kormánynak, a veszélyeztetettnek minősítés nem büntetés.

„A Nagy-korallzátony az egyik legfontosabb világörökségünk. Ezért a vagdalkozás helyett inkább együtt kéne működnünk” – mondta az euronews.com szerint az igazgató.

Látható, hogy a veszélyeztetés oka milyen gyakran a klímaváltozás „vizes” hatásaival függ össze: a tengervíz szintjének emelkedésével, az óceánok vizének melegedésével, vagy éppen a helyenként kialakuló vízhiánnyal.

Neked ajánljuk
Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok Fordulat a Sajó ügyében 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe
Tovább a forrásra: hu.euronews.com
Vissza
Hírfolyam