2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fidzsi-szigetek: nagy bajban van az ország

A 322 szigetből álló, a Csendes-óceán déli részén található Fidzsi-szigeteki Köztársaságot egyszerre két nagy veszély is szorongatja: egyre nagyobb méreteket ölt a koronavírus-járvány, miközben a jobb időkben amúgy főként turizmusból élő ország alacsonyabban fekvő szigeteit a víz nyeli el.

A napi.hu az AP hírügynökség híradására hivatkozva arról ír, hogy bár a szigetország a 2020-as évet még egészen jól átvészelte, pár hónapja a delta variáns felbukkanása náluk is berobbantotta a koronavírus-járványt.

A Covax-programnak köszönhető AstraZeneca-oltásokkal pörgetett oltási kampányt a vakcinákról szóló tévinformációk terjedése lassítja, eddig a kevesebb mint 1 millió fős lakosság 29 százaléka kapta meg az első adagot, mindkét dózist pedig 2 százalékuk vette fel, miközben naponta átlagosan 250 új fertőzöttet regisztrálnak.

A nemzetközi turizmus megtorpanása közben nagyon nehéz helyzetbe hozta a gazdaságot és az embereket is, a munkahelyek fele ugyanis a turizmushoz kötődött.

A Fidzsi-szigetek kormánya élelmiszercsomagokkal segíti a rászorulókat, illetve lehetővé tette, hogy a polgárai idő előtt költsenek nyugdíj-megtakarításaikból. Egy új, jövő hónapban induló programban pedig a munkájukat elvesztett, de földhöz jutó jelentkezőknek mintegy 200 dollár értékű szerszámot, ültetőanyagot és készpénzt kínálnak egy pályázaton. 

A mezőgazdaság ösztönzése amiatt is fontos projekt lehet, mert a víz már sok termőföldet megsemmisített.

Az ausztrál védelmi minisztérium által 2016-ban közreadott légi felvétel a Winston ciklon pusztításáról a Fidzsi-szigeteken: a hurrikán negyven embert megölt, a szökőár óriási termőföldterületet tett tönkre Fotó: MTI/EPA/Ausztrál védelmi minisztérium/Abis Chris Beerens

Ugyanis nem a vírus terjedése jelenti a Fidzsi-szigetek összes gondját.

A jelen vészhelyzet hátterében ott húzódik a klímaváltozás miatti folyamatos fenyegetettség: 2016-ban a Winston ciklon sújtotta a szigetcsoporton elterülő országot, 2017-ben pedig a kormány kénytelen volt bejelenteni, hogy negyven falut költöztet el a vízszint emelkedése miatt, és a bejelentés pillanatáig három települést már el is költöztetett. Ezenkívül felkészülnek arra is, hogy menekülteket tudjanak fogadni más szigetekről, a kormány területeket vásárol e célra. A 33 korallszigetből álló Kiribati például tervezi is a lakosság relokációját.

A tengerek szintje a XIX. század vége óta átlagosan 26 centiméterrel lett magasabb,  az előrejelzések szerint 2100-ig pedig további egy méterrel emelkedik – írta az euronews.com magyar nyelvű kiadása egy korábbi cikkében.

Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Elindult a menetrendi városnéző villamos Budapesten Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam