2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bújócskázó tó az Antarktiszon

2019 áprilisában műholdfelvételeken vettek észre váratlanul egy tavat az Antarktisz Amery nevű selfjegén a San Diego-i Egyetem és Scripps Institution of Oceanography munkatársai, majd ugyanabban az évben júniusban, az antarktiszi tél közepén azt tapasztalták, hogy a víz hirtelen eltűnt a mederből.

Az Amery nevű selfjég nagyjából Dél-Afrika és Ausztrália között félúton található. A selfjég olyan jégpajzsot jelent, amely alatt nincsen szárazföld, tehát vagy az óceán fenekéig leér a jég, vagy a vízen lebeg.

A tudósok a NASA Icesat–2 műholdjának lézeres letapogatóberendezésével egészen pontosan fel tudták mérni, mi változott meg a víz eltűnése után a selfjég domborzatában: a tavat egykor fedő jégréteg 80 méterrel mélyebbre került, míg a tó környéke nagyjából 36 méternyit emelkedett. A domborzatváltozás 60 négyzetkilométeres területet érintett, ez kicsit több, mint a Velencei-tó területének kétszerese – magyarázta a telex.hu cikke a geekeknek szóló EarthSky oldalon megjelent összefoglaló alapján.

Műholdas felvételek a lefolyás előtt és után Forrás: UC San Diego/Scripps Institution of Oceanography

A kutatók szerint a víz eltűnésére a magyarázat annyi, hogy amikor az olvadékvízből álló tó tömege elérte a kritikus pontot, a terhelés megrepesztette az alatta lévő selfjeget, majd az így keletkezett repedéseken át a tó vize az óceánba szivárgott. Nagyjából 600-750 millió köbméter vízről lehetett szó – ez körülbelül a Balaton víztömegének harmadát tenné ki, tette szemléletessé a hazai olvasók számára a nagyságrendeket a telex.hu. Az Amery selfjég vastagsága 1400 méter, ezt kellett megrepesztenie a felgyülemlett olvadékvíznek – ilyen impozáns méretben még sosem detektálták ezt a jelenséget korábban a kutatók. A mostani megfigyelések értelmezéséhez itt található vizuális segítség.

A San Diego-i Egyetem és a Scripps Institution of Oceanography munkatársainak tanulmánya 2021 júniusában jelent meg a Geophysical Research Letters szakfolyóiratban. A tó időközben, a 2020-as olvadási időszakban elkezdett újjászületni.

Neked ajánljuk
Hatalmas mennyiségű víz raktározódott el az Antarktisz alatt Egyelőre nem tudni, hogy miért haltak meg a halak a Városligeti-tóban Innovációval az északi tájak energetikai átállásáért Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam