2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorssegély a hőségben a fővárosi túlélőknek

Az enbudapestem.hu oldal a letaglózó erejű első nyári hőhullámra való tekintettel összegyűjtötte Buda és Pest parti hűsölésre leginkább alkalmas, azaz zöldterületen vagy annak közvetlen közelében található természetes és mesterséges tavait. A legmelegebb órák után igazán érdemes meglátogatni ezeket.

A felsorolás önmagában talán még nem is lenne olyan érdekes, hiszen ebben a melegben az ember talán már ösztönösen is megérzi, merre induljon, ha enyhülést szeretne, a cikk azonban kedvcsináló fotókat és számos érdekes plusz információt is tartogat. Íme néhány példa:

  • A Városligeti-tó vizét a közeli Széchenyi fürdő elfolyó medencevize adja, de a kibetonozott aljra a folyamatos vízutánpótlás mellett is szükség van, mert forró nyarakon így is kiszáradna, ahogy az történt már az 1860-as években is.
A városligeti tó látképe, a háttérben a Jáki kápolna és a Vajdahunyad-vár épületei Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre
  • A Naplás-tó eredetileg egy, a 70-es években létesített árvízvédelmi tározó, melyet a Szilas-patak mesterséges felduzzasztásakor alakítottak ki.
A Naplás-tó a mellette frissen megnyílt 22 méter magas kilátóból. Ez a környék a főváros második legnagyobb természetvédelmi területe, egyben az egyik legértékesebb ökológiai helyszíne Fotó: MTVA/Bizományosi/Branstetter Sándor
  • A kőbányai Mély-tó az eredetileg itt található Guttmann-tó utóda, a mai tavat társadalmi munkában, közös erővel alakították ki a kőbányaiak.
Az egykori Guttmann-téglagyár agyagbányája helyén létrehozott Mély-tó az Újhegyi lakótelep mellett, Kőbányán Fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László

Aki szeretné megismerni a teljes listát, mert szívesen hűsölne valamelyik tó partján, vagy mert kíváncsi a további információmorzsákra, ide kattintva találja meg a cikket.

Neked ajánljuk
Idén is lehet fürdeni a Dunában Budapesten Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: enbudapestem.hu
Vissza
Hírfolyam