2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most már hivatalos: aszály van Magyarországon

Pintér Sándor július 1-jén, csütörtökön, a Hivatalos Értesítőben tette közzé, hogy kezdetét vette az úgynevezett tartósan vízhiányos időszak – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján. Tehát aszály van, ilyenkor pedig speciális vízkészlethasználati szabályok lépnek életbe.

A vonatkozó törvényi szabályozás alapján nem kell a vízhasználónak vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözés, halgazdálkodás és rizstermelés során felhasznált víz mennyisége után – írja a napi.hu.

Az ágazati szabályok alapján a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napra 20 százalékos vízkészletjárulék-kedvezmény jár. 

A kedvezmények érvényesítése érdekében a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt és a tartósan vízhiányos időszak kezdőnapja és végnapja között mért vagy számított felhasznált vízmennyiséget a vízkészletjárulék-adatszolgáltatásban fel kell tüntetni. A kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot a vízkészletjárulék-adatszolgáltatáshoz mellékelni kell.

Öntözőberendezés egy olaszperjeföldön Beremend közelében, szárazság idején, 2020 áprilisában Fotó: MTI/Sóki Tamás

A tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal lehetőség nyílik rendkívüli öntözési célú vízhasználatra.

Tekintettel arra, hogy az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési célú vízhasználatot folytató gazdálkodók kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idejére mentesülnek a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség alól, a tartósan vízhiányos időszakkal összefüggő mentességet a veszélyhelyzeten kívüli időszakra érvényesíthetik – teszi hozzá a napi.hu a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatója alapján.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam