2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japánban az utóbbi évtizedben lényegesen több eső esik, ezért terítette maga alá földcsuszamlás a várost

2021. július 3-án, szombaton reggel házsorokat sodort el egy erős földcsuszamlás Japán középső részén, Tokiótól délnyugatra, a hévizeiről híres Atami városában. Az elmúlt évtizedben errefelé az átlagosnál sokkal több a csapadék, ez mintegy megduplázta a földcsuszamlások számát.

Japánban a tragikus hétvégével záródó héten most is heves záporok dúltak, a földcsuszamlást a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozhatta – írta még vasárnap délelőtt a 444.hu az AP hírügynökség közleménye alapján. A természeti katasztrófában az akkori információk szerint legalább 19-en eltűntek.

Az MTI egy nappal később, július 5-én, hétfőn hajnalban már azt közölte, hogy helyi híradások szerint a földcsuszamlás után 113 emberrel nem sikerült kapcsolatot teremteni, mindannyiukat eltűntként tartják nyilván a hatóságok.

Áldozatok és túlélők után kutatnak a mentőalakulatok tagjai a sárlavina után két nappal, 2021. július 5-én Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A hegyoldalban épült, 37 ezer lakost számláló Atamiban helyi idő szerint szombat reggel zúdult a mintegy két kilométeres sárlavina a városra.

Második napja folyik a kutatás az eltűnt emberek felderítése érdekében, a szűnni nem akaró eső nehezíti a mentőcsapatok munkáját. Meteorológusok előrejelzései szerint újabb földcsuszamlások várhatók.

Az MTI is megerősítette a feltételezést, hogy a tragédiát a Japán középső és keleti régiójában napok óta tartó esőzések okozták. Volt, ahol két nap alatt
400–500 milliméter csapadék hullott.

A Jiji Press japán hírügynökség által közreadott légi felvétel a pusztítás nyomairól szintén a sárlavina után két nappal, 2021. július 5-én Fotó: MTI/EPA/Jiji Press

A térségben egyre gyakoribb jelenség, hogy az átlagnál lényegesen több eső esik. Az elmúlt tíz évben 1500 kisebb-nagyobb földcsuszamlás történt, ez a duplája az eggyel korábbi évtizedben tapasztaltaknak – figyelmeztetett rá a távirati iroda.

Az origo.hu képgalériát adott közre a mentőszolgálatok munkájáról, és arról, hogyan keresik a földcsuszamlás áldozatait, illetve az eltűntként nyilvántartott embereket.

Az Élő bolygónkon korábban már hírt adtunk az eddigi legnagyobbnak titulált földcsuszamlásról, ide kattintva drámai videó is látható a katasztrófáról.

Neked ajánljuk
Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: Élő bolygónk
Vissza
Hírfolyam