2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A több pára nemcsak több esőt, hanem több gondot is jelent

Az ember által okozott klímaváltozás, azon belül is a globális felmelegedés már most markánsan befolyásolja bolygónk időjárását, a magasabb hőmérséklet ugyanis intenzívebb párolgást, ezáltal pedig több csapadékot eredményez – bizonyította be egy friss tanulmány.

Az IFL Science tudományos hírportálon megjelent cikk alapján számolt be a 24.hu arról a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányról, amely szerint már látszik a klímaváltozás hatása: több extrém időjárási eseménnyel, azon belül is több egyszerre érkező, nagy mennyiségű csapadékkal kell számolnunk, ami veszélyeket is tartogat.

A kutatók korábban is próbálták már feltárni, hogy milyen összefüggés mutatható ki a csapadék mennyisége és a klímaváltozás között, a mérések hiányosságai és a helyi sajátosságok miatt azonban eddig nem sikerült releváns következtetéseket levonniuk. 

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársai most gépi tanulásos módszert használtak.

Július elején a sok csapadék miatt sosem látott méretű sárlavina borította be Japánban Atami városát. A képen rendőrök és tűzoltók keresik az eltűnteket a katasztrófa után három nappal, július 6-án,  Fotó: MTI/AP/Kyodo News

A mesterséges intelligencia feltárta, hogy 1 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés esetén az óceánok és édesvizek párolgása akkora mértékben gyorsul, ami a globális vízgőzmennyiség 7 százalékos növekedéséhez vezet. Így ha eső vagy hóesés alakul ki, a nagyobb páratartalom miatt sokkal több hullik egyszerre. Ez egyfelől több csapadékos napot hoz, másfelől a földcsuszamlások és áradások gyakoribbá válásával fenyeget. A csapadék ráadásul nem egyenletesen fog eloszlani a bolygón, így bizonyos területeken éppen a súlyos aszályok valószínűsége és gyakorisága nő majd.

A mesterséges intelligencia több bizonyítékot talált arra is, hogy a változásokat valóban az ember okozta globális felmelegedés számlájára lehet írni.

A kutatásról szóló angol nyelvű beszámoló ide kattintva, míg a tanulmány ezen a linken érhető el.

Neked ajánljuk
Nem jön országos, áztató májusi eső Jégeső és heves szél tette igazán súlyossá a szerdai vihart Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam