2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bitcoinbányászat miatt forr fel egy tó vize az USA-ban?

New York államban, a Seneca-tó partján 2017-ben újra megnyílt egy korábban már üzemen kívül helyezett erőmű, hogy bitcoinbányászatra használt számítógépek ezreit lássa el árammal – a virtuálisdeviza-termelés rengeteg szén-dioxidot pumpál a légkörbe, ráadásul gőzfürdővé változtatja a tavat.

A Seneca-tó mellett az újra beindított Greenidge nevű gázerőmű mintegy 8000 kriptopénzbányászatra használt számítógépet működtet. Egy ekkora telepet hűteni is kell, amit a tó vizével old meg az üzemeltető.

Az így felhasznált vizet később visszaengedik a természetbe, ami a helyiek szerint egyértelműen fűti a tavat. A víz bizonyos pontokon már olyan meleg, hogy az ember gőzfürdőben érezheti magát, ha megmártózik benne 

írja a hvg.hu az NBC News értesülései alapján.

Bitcoinbányászatra használt számítógépfarmot lát el energiával egy nemrég újranyitott gázerőmű Forrás: NBC News/YouTube.com

Az erőművet a környezetvédelmi tárca felügyeli, ők nem találtak semmi kirívót, de az NBC szerint a visszaengedett víz nyáron akár 42 Celsius-fokos is lehet.

Az erőművet és gépparkot üzemeltető beruházó azzal nyugtatja a helyieket, hogy mindent szabályosan csinálnak, és nemcsak sok hasznot termelnek, de ráadásul munkahelyeket is teremtenek.

Az ott élők viszont attól tartanak, hogy a kriptovaluta-termelés visszafordíthatatlan környezetkárosodást okozhat.

A Seneca-tó Watkins Glennél 2017 júliusában Fotó: Wikimedia Commons/Dough4872/CC BY-SA 3.0

Ennek a súlya még jobban érthető, ha tudjuk, hogy a Seneca a 11 hosszúkás és keskeny tóból álló különleges Finger Lakes nevű formáció legnagyobb tava, és az amerikai tavi pisztráng világhíres otthona. 

Neked ajánljuk
Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában Az újrahasznosított hulladék aránya nőtt, mégis több szemét végzi a lerakóban Hazánkban jól vizsgáztak a zöldnek hirdetett termékek
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam