2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bitcoinbányászat miatt forr fel egy tó vize az USA-ban?

New York államban, a Seneca-tó partján 2017-ben újra megnyílt egy korábban már üzemen kívül helyezett erőmű, hogy bitcoinbányászatra használt számítógépek ezreit lássa el árammal – a virtuálisdeviza-termelés rengeteg szén-dioxidot pumpál a légkörbe, ráadásul gőzfürdővé változtatja a tavat.

A Seneca-tó mellett az újra beindított Greenidge nevű gázerőmű mintegy 8000 kriptopénzbányászatra használt számítógépet működtet. Egy ekkora telepet hűteni is kell, amit a tó vizével old meg az üzemeltető.

Az így felhasznált vizet később visszaengedik a természetbe, ami a helyiek szerint egyértelműen fűti a tavat. A víz bizonyos pontokon már olyan meleg, hogy az ember gőzfürdőben érezheti magát, ha megmártózik benne 

írja a hvg.hu az NBC News értesülései alapján.

Bitcoinbányászatra használt számítógépfarmot lát el energiával egy nemrég újranyitott gázerőmű Forrás: NBC News/YouTube.com

Az erőművet a környezetvédelmi tárca felügyeli, ők nem találtak semmi kirívót, de az NBC szerint a visszaengedett víz nyáron akár 42 Celsius-fokos is lehet.

Az erőművet és gépparkot üzemeltető beruházó azzal nyugtatja a helyieket, hogy mindent szabályosan csinálnak, és nemcsak sok hasznot termelnek, de ráadásul munkahelyeket is teremtenek.

Az ott élők viszont attól tartanak, hogy a kriptovaluta-termelés visszafordíthatatlan környezetkárosodást okozhat.

A Seneca-tó Watkins Glennél 2017 júliusában Fotó: Wikimedia Commons/Dough4872/CC BY-SA 3.0

Ennek a súlya még jobban érthető, ha tudjuk, hogy a Seneca a 11 hosszúkás és keskeny tóból álló különleges Finger Lakes nevű formáció legnagyobb tava, és az amerikai tavi pisztráng világhíres otthona. 

Neked ajánljuk
A víz miatt alakult ki tartós konfliktus Egyiptom, Szudán és Etiópia között Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Éjjel nyíló virágok (képgalériával)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam