2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődhet a Velencei-tó vízpótlása: karsztvizet vezethetnek a mederbe

A halpusztulás szerencsére nem folytatódott, de a vízszint tovább csökkent, a Velencei-tó már most annyira kiapadt, ami a korábbi években csak augusztusra volt jellemző: a csónakkikötőkben például már olyan kevés a víz, hogy alig evezhetők a vízi utak.

A halpusztulástól függetlenül tenni kell valamit a vízpótlás érdekében, különben nem lehet kizárni, hogy a tó újra teljesen kiszárad, ahogyan erre a történelemben egyszer már volt is példa – szögezi le a feol.hu.

A hírportál szerint Tessely Zoltán országgyűlési képviselő közölte, hogy hosszú távú javaslatot fogalmaztak meg és adtak át a kormánynak a helyzet megoldására. Ha minden jól megy, heteken belül megnyithatják a kincsesbányai vízbázist, hogy friss karsztvíz kerülhessen a Velencei-tóba, persze csak olyan mennyiség, amely nem veszélyezteti a fogyasztók ellátását.

Kilátás a Bence-hegyi kilátóról a Velencei-tóra Fotó: MTVA/Bizományosi/Faludi Imre

A vízpótlásban a partfal Európai Unió által támogatott, vízlefolyást segítő módon kivitelezett rekonstrukciója is előrelépést jelent, de a fejlesztések nem értek ezzel véget, az év végéig a nagy hajók számára kialakított kikötőket újítják fel, majd a csónakkikötők vendégmólóit építik ki, ezt már 700 millió forintos saját forrásból – sorolja a helyi hírportál.

Neked ajánljuk
Hetven éve nem volt ilyen alacsony a Pó vízszintje Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: feol.hu
Vissza
Hírfolyam