2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lecsapott a Bernd nevű ciklon, többen meghaltak, házak dőltek össze Németországban

Bernd özönvízszerű esőt hozott Németországba, a viharok Szászországban és Bajorország egyes részein okoztak áradásokat. Fák dőltek ki, utak váltak járhatatlanná, házak lettek lakhatatlanok, emberek tűntek el, többen meghaltak – és könnyen lehet, hogy ennek az oka is a sarkvidéki jég olvadása.

A 444.hu cikke az MTI híradása és a The Guardian katasztrófáról szóló tudósítása alapján gyűjtötte össze a károkat.

Eszerint körülbelül harmincan eltűntek, hat ház is összeomlott a Rajna-vidéken július 14-én, szerda este. A mentések során két tűzoltó meghalt. A bajorországi Hof járásban katasztrófahelyzetet hirdettek, több családnak el kellett hagynia otthonát. A Baden-Württemberg tartományi Mannheimben fák dőltek ki, számos utcát elöntött a víz.

Az észak-rajna-vesztfáliai Hagenben a sár néhány utat még a mentőalakulatok számára is járhatatlanná tett. A városvezetés katasztrófahelyzetet hirdetett, és a hadsereg segítségét kérte, az első egységek szerda estére érkeztek meg. 

A pusztítás nyomai a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvő Schuld településen Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Düsseldorf Grafenberg negyedében több mint 300 lakóépületet evakuáltak, várhatóan másfél méter magasan önti el a negyedet a víz. Az áramszolgáltatást szerda délután felfüggesztették.

Wuppertalban számos épület mellett a városháza pincéjét is elöntötte a Wupper folyó. Kornelimünster és Stolberg óvárosi negyedeit kiürítik, mert kiléptek medreikből a települések folyói, az Inde, illetve a Vichtbach. A Rajna-vidék-Pfalz tartományi Vulkaneifel járásban több települést körbezárt a víz.

Az időjárás a hét végéig várhatóan alig változik.

Andreas Friedrich meteorológus szerint a csapadékeseményeket húsz éve rögzítő radarrendszer adatai alapján egyértelműen szaporodnak a sok csapadékkal járó nyári zivatarok – hangsúlyozta a 444.hu.

Schuld településen összeomlott több ház, legkevesebb nyolc ember életét vesztette, nagyjából harminc ember hollétéről nem tudni július 15-én Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az éghajlatváltozás miatt a kiterjedt magas-, illetve alacsony nyomású légköri képződmények nyáron hosszabb ideig maradnak Európa felett. Ez egyes régiókban tartós szárazsághoz és hőhullámokhoz, máshol gyakori, nagy mennyiségű csapadékhoz vezethet. A jelenség oka több tudós véleménye szerint az Északi-sark jegének olvadása, és a poláris futóáramlat, azaz a sarkvidék körül a légkör magasabb tartományaiban uralkodó légmozgásrendszer átalakulása.

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam