2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Együttműködés a Balaton vízminőségéért, a tó jövőjéért

A balatoni vízminőség monitorozása, a vízgazdálkodási és vízkezelési rendszerek kidolgozása, az ökológiai állapotot monitorozó és értékelő rendszerek fejlesztése, az eutrofizációs események előrejelzése és sok más közös cél érdekében hivatalosan is szövetséget kötöttek a kutatók és a vízügyesek.

A balatoni vízminőség-változás hatékonyabb nyomon követése érdekében ötéves együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodást kötött a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLK), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a három érintett dunántúli vízügyi igazgatóság – adta hírül az MTI az OVF tájékoztatása alapján.

Az intézmények mostantól kölcsönösen megosztják a balatoni mérések adatait, segítik egymást az adatok kiértékelésében, valamint egyeztetnek a mintavételekről. A cél a balatoni mérési adatok egységes kezelése, az információáramlás biztosítása, valamint az alap- és alkalmazott kutatások eredményeinek felhasználása a vízgazdálkodási és vízkezelési eljárások kidolgozásában – részletezte az MTI a megállapodás tartalmát.

Ezen a 2014-es képen a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egyik tudományos segédmunkatársa a balatonfűzfői öbölből hozott vízmintát mutatja laboratóriumi elemzés előtt Fotó: MTI Fotó/Nagy Lajos

A szakemberek mostantól megosztják egymással a műholdképek felhasználásához és kiértékeléséhez a rendelkezésükre álló módszertani eljárásokat is. Emellett törekednek közös használatú program rendszeresítésére, amelynek célja az a-klorofill-koncentráció, illetve az áramlási viszonyok tér- és időbeli változásának követése, továbbá az eutrofizációs események előrejelzése. Együttműködnek továbbá a Víz Keretirányelv hatálya alá tartozó feladatok megvalósításában, különösen az ökológiai állapotot monitorozó és értékelő rendszerek fejlesztésében.

Az MTI-közlemény alapján mind Láng István, az OVF főigazgatója, mind Erős Tibor, a BLK igazgatója hangsúlyozta, milyen nagy szüksége van a két félnek, a kutatásnak és a vízügynek egymás tudására, tapasztalatára és napi munkájára.

Neked ajánljuk
A Velencei-tó és a vízszintingadozás Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Kémiai reakciókkal növelhető bizonyos energiatároló rendszerek hatékonysága Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam