2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hollandia, Luxemburg és Belgium is heves esőzés és áradások áldozata lett

Július 15-i, csütörtöki helyi sajtóinformációk alapján a Benelux-államokat is heves esőzések és áradások sújtották, több ezer megrongálódott vagy összeomlott házról és két ember haláláról számolt be az MTI. Belgium, Luxemburg és Hollandia is érintett a katasztrófában, Belgium az EU-tól kért segítséget.

A The Brussels Times hírportál szerint Belgiumban a vallon tartomány délkeleti régiójában, Spa és Chaudfontaine városokban a legrosszabb a helyzet. Mintegy 1350 ingatlan károsult, és 1700 embert kellett kitelepíteni. Eupen település mellett holtan találtak egy fiatalembert, akit az árvíz sodort el. Liege-ben egy 50 éves férfi fulladt meg a pincéjében. A hatóságok csütörtökön még kerestek egy 15 éves lányt, akit az Ourthe folyó sodort magával. Namur és Liege tartományokban már szerdán vészhelyzetet hirdettek, több települést kiürítettek.

Vízzel elárasztott utca Pepinsterben, Belgiumban 2021. július 15-én Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys

Csütörtökön a belga kormány aktiválta az uniós vészhelyzeti mechanizmust. Franciaország, Olaszország és Ausztria ajánlotta fel mentőalakulatait. A szállítási költségek 75 százalékát az Európai Bizottság finanszírozza. Az EU Kopernikusz műholdas rendszere térképeket készít a katasztrófa sújtotta területekről. Az unió vészhelyzeti koordinációs központja folyamatos kapcsolatban áll a belga hatóságokkal.

A Dutchnews holland hírportál csütörtökön azt írta, hogy a Maastricht melletti Valkenburgban 433 otthonban nincs áram, és egy idősotthon lakóit is evakuálni kellett az árvízveszély miatt csütörtökre virradóra. A közeli kempingben nyaralókat és a városi szálloda vendégeit biztonságba helyezték. A holland hadsereg is segítette a mentést. Csaknem az egész országra sárga kódú figyelmeztetés van érvényben további heves esőzések miatt.

Drónfelvétel vízben álló lakókocsikról és sátrakról egy hollandiai kempingben 2021. július 15-én Fotó: MTI/EPA/ANP/Rob Engelaar

Luxemburgban senkit nem ért komolyabb sérülés – tájékoztatott a kormány válságbizottsága. Az esőzés mérséklődése ellenére egyelőre azonban még nem lehet kizárni a további áradások veszélyét. Az országban csütörtökön több mint 100 útszakasz volt lezárva. A MeteoLux csütörtöki jelentése szerint az előző 24 órában átlagosan 60-80 liter csapadék hullott négyzetméterenként.

Neked ajánljuk
Gyilkos az idei esőszezon Kolumbiában Végre csobbanhatunk a Balatonban vagy a Velencei-tóban? Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam