2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább emelkedett a Bernd ciklon okozta áradások áldozatainak száma

A Bernd ciklon okozta özönvízszerű esőzés miatt szerdára a Németország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, a hatóságok csütörtök esti adatai szerint legalább 45 ember halt meg a természeti katasztrófában.

A víz alámosott utakat, elöntött udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket, sokakat még eltűntként tartanak nyilván, és számos helységbe még nem jutottak be a mentőcsapatok.

A rendkívül gyorsan keletkezett áradások elleni védekezésben a tűzoltóság és a katasztrófavédelem mintegy 15 ezer emberrel vesz részt. A hadsereg több mint háromszáz katonával és munkagépekkel segíti őket – adta hírül július 15-én, csütörtökön este az MTI.

A pusztítás nyomai az Észak-Rajna-Vesztfáliában fekvő Bad Münstereifel településen július 15-én Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Rossz a helyzet a Wupper folyó mentén, több települést ki kellett üríteni, Wuppertal egy része víz alá került. Rohamosan emelkedik a Rajna, a Mosel és több kisebb nyugat-németországi folyó vízszintje is.

Csütörtök este több település lakosságának a kimenekítését kezdték meg, mert átszakadhat egy völgyzáró gát a Steinbach nevű patakon.

A Westnetz adatai szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban legalább kétszázezren maradtak áram nélkül. Leverkusenben egy kórházat áramszünet miatt, az Aachen melletti Eschweilerben az ivóvízellátás hiánya miatt kellett kiüríteni.

Macska egy ház ajtajában Bad Münstereifel településen július 15-én Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

A Deutsche Bahn vasúttársaság csütörtöki figyelmeztetése szerint érdemes egész Észak-Rajna-Vesztfáliát elkerülni.

A szövetségi meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az időjárás a hét végéig alig változik, további áradásokra, földcsuszamlásokra, villámokra figyelmeztettek. Több szakértő szerint a globális éghajlatváltozásnak tulajdonítható a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet.

Vezető szövetségi és tartományi politikusok gyors segítséget ígértek a rászorulóknak. Angela Merkel kancellár csütörtökön, amerikai hivatalos látogatása során tartott beszédében aggasztónak nevezte a szélsőséges időjárási események gyakoriságának növekedését. Merkel szerint a változás cselekvésre szólítja az emberiséget.

Neked ajánljuk
Trópusi ciklon dúlt Iránban és Ománban Trópusi ciklon dúlt Iránban és Ománban Hatalmas olajszőnyeg alakult ki az óceánon Dél-Kalifornia partjainál Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam