2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eső és a dunai árhullám alakítja a szúnyogok elleni védekezést a következő hetekben

A szúnyogirtás menetrendjét az esőzés és a Dunán levonuló árhullám fogja meghatározni. Figyelemmel kísérik a Duna-mentén a vérszívók jelenlétét, a lárvák ellen biológiai, a kifejlett szúnyogok ellen kémiai védekezés várható, de csak az árhullám levonulása után – tájékoztatott az katasztrófavédelem.

A szúnyogok tömeges elszaporodásához elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki. Ezeken a területeken rengeteg szúnyogtojás van, amelyekből víz hatására 7-10 nap alatt kifejlődnek a rovarok – részletezi közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a vizek és a vérszívók komplex összefüggésrendszerét.

A Mosoni-Duna áradása miatt elöntött és lezárt Móricz Zsigmond alsó rakparti út Győrben 2021. július 20-án – csak az árhullám levonulása után lehet megkezdeni a lárvák elleni biológiai, valamint a kifejlett szúnyogok elleni kémiai védekezést Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Esős időt követően azonban nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek szúnyoglárvák, hanem szinte bármilyen vízben. Emiatt arra figyelmeztet a hatóság, hogy fontos a ház körüli tenyészőhelyeket is megszüntetni. Célszerű azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz, kiüríteni vagy lefedni – írják.

A ház körüli vízelvezető árkokat is érdemes rendben tartani, ez csökkenti a villámárvizek kialakulásának esélyét is, és ha jól működik az elvezetés, a szúnyogok sem fejlődnek bennük.

Neked ajánljuk
Mostantól szűrőrendszer tisztítja meg a Dunába folyó csapadékvizet Ismét heves monszuneső árasztotta el a pakisztáni fővárost Az elmúlt 50 évben ötszörösére nőtt a klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák száma Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: www.katasztrofavedelem.hu
Vissza
Hírfolyam