2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Liverpool kereskedelmi kikötője elveszítette világörökségi státuszát

Július 16-án kezdődött meg, és július 31-ig tart az UNESCO világörökségi bizottságának kibővített, és végül online megszervezett ülésszaka, amelyen nemcsak a 2020-as és 2021-es év új nomináltjainak drukkolhatunk, hanem több helyszín státuszáért izgulhatunk is, köztük több vizes világörökségünkért.

Liverpoolért nem izgulhatunk tovább, a város 18. századi történelmi kereskedelmi városrésze és kikötője ugyanis elveszítette világörökségi státuszát. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága július 21-én, szerdán döntött a város sorsáról – írja a 444.hu az MTI értesülései alapján.

Az indoklás szerint a kikötő és a városrész elveszítette korábbi arculatát az ott végrehajtott fejlesztések során, amelyek a látképben visszafordíthatatlan károkat okoztak.

A világhírű történelmi kereskedelmi kikötőt 2004-ben vette fel az UNESCO a világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és építészeti megoldásai miatt.

A szervezet már 2012-ben jelezte a városnak, hogy veszélyben a cím a vízparti látképet fenyegető beruházások, mint például a Liverpool Waters projekt miatt – akkor a világörökségi bizottság le is rontotta a helyszín minősítését, és veszélyeztetett világörökségi státuszt adott neki.

Liverpool történelmi tengeri kereskedelmi városrésze 2021. július 21-én Fotó: MTI/AP/PA/Peter Byrne

„Nem akarjuk megakadályozni a fejlesztéseket, de az újításoknak összhangban kell lenniük a történelmi belváros hangulatával. Évek óta próbáljuk meggyőzni a liverpooli vezetést, de mindhiába” – idéztük korábban a Világörökségi Központ igazgatója, Mecthild Rössler szavait.

A 444.hu megemlíti: az MTI szerint a város ennek ellenére csalódott, és meg fogja vizsgálni a fellebbezés lehetőségét.

Eddig összesen három világörökségi helyszínt fosztottak meg címétől: Omán arabbejza-rezervártuma (2007) és a drezdai Elba-völgy (2009) után Liverpool a harmadik. A bizottság tájékoztatása szerint a mostani ülésen először a 255 világörökségi helyszín állapotát vizsgálják meg, köztük az 53 veszélyeztetett státuszú helyszínét is.

Július 24-től pedig a 42 friss nevezettről döntenek, ezek közül 24-et 2020-ban, 18-at 2021-ben jelöltek – 35 kulturális, 6 természeti és egy kulturális és természeti örökségről van szó.

Neked ajánljuk
Munka nélkül maradnak az osztrák glaciológusok? Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Sok rómainak elege van a rollerekből és a szemétből A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam