2022. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Egyesült Államok partvidékein élőknek is gyakori áradásokra kell készülniük

Egy friss tanulmány alapján a 2030-as évek közepétől gyors növekedésnek indul majd az USA partvidékein a dagályos árvizek gyakorisága – ilyesmiről akkor beszélünk, mikor a dagály olyan mértékű, hogy utakat mos el vagy lakott területeket önt el. A legészakibb partvidékek nyerhetnek egy kis időt.

A tanulmányt a NASA tengerszintváltozással foglalkozó tudományos csoportjának tagjai készítették a Hawaii Egyetemen – adott róla hírt a telex.hu a CNN beszámolója alapján. A NASA közleménye szerint ez a patinás Nature Climate Change folyóiratban megjelent publikáció az első olyan tudományos munka, amely számításba veszi az áradások valamennyi ma ismert óceáni és csillagászati okát.

A dagályos árvizek gyakoriságának gyors növekedése a tengerszintváltozási kutatócsoport szerint tehát a 2030-as évek közepén kezdődik majd, amikor a holdciklus elkezd ráerősíteni a klímaválság okozta emelkedő tengerszint hatásaira. A legészakibb partvonalak nyerhetnek egy kis időt a felkészülésre, a hosszú távú geológiai folyamatok miatt ezek a szárazföldi területek ugyanis emelkednek.

Mikulás-jelmezes ember Velencében 2019. december 23-án, amikor éppen 144 centiméteres dagály öntötte el a lagúnák városát – Az USA partvidékein élőknek alig több mint 10 évük van ellesni a praktikákat a velenceiektől Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A hivatalos adatok szerint 2019-ben 600 dagályos árvizet számoltak az USA-ban, a NASA tudósainak előrejelzései szerint bizonyos helyeken ilyenek akár naponta-kétnaponta is előfordulhatnak majd a következő évtized közepétől, sőt a Hold, a Nap és a Föld egymáshoz viszonyított helyzetétől függően akár több hónapig tartó dagályos árvizes időszakok is kialakulhatnak.

Neked ajánljuk
Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban A globális felmelegedéssel indokolják a példátlan indiai és bangladesi időjárást Ismét erős hurrikánszezonra számíthat az Egyesült Államok A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam