2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Egyesült Államok partvidékein élőknek is gyakori áradásokra kell készülniük

Egy friss tanulmány alapján a 2030-as évek közepétől gyors növekedésnek indul majd az USA partvidékein a dagályos árvizek gyakorisága – ilyesmiről akkor beszélünk, mikor a dagály olyan mértékű, hogy utakat mos el vagy lakott területeket önt el. A legészakibb partvidékek nyerhetnek egy kis időt.

A tanulmányt a NASA tengerszintváltozással foglalkozó tudományos csoportjának tagjai készítették a Hawaii Egyetemen – adott róla hírt a telex.hu a CNN beszámolója alapján. A NASA közleménye szerint ez a patinás Nature Climate Change folyóiratban megjelent publikáció az első olyan tudományos munka, amely számításba veszi az áradások valamennyi ma ismert óceáni és csillagászati okát.

A dagályos árvizek gyakoriságának gyors növekedése a tengerszintváltozási kutatócsoport szerint tehát a 2030-as évek közepén kezdődik majd, amikor a holdciklus elkezd ráerősíteni a klímaválság okozta emelkedő tengerszint hatásaira. A legészakibb partvonalak nyerhetnek egy kis időt a felkészülésre, a hosszú távú geológiai folyamatok miatt ezek a szárazföldi területek ugyanis emelkednek.

Mikulás-jelmezes ember Velencében 2019. december 23-án, amikor éppen 144 centiméteres dagály öntötte el a lagúnák városát – Az USA partvidékein élőknek alig több mint 10 évük van ellesni a praktikákat a velenceiektől Fotó: MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A hivatalos adatok szerint 2019-ben 600 dagályos árvizet számoltak az USA-ban, a NASA tudósainak előrejelzései szerint bizonyos helyeken ilyenek akár naponta-kétnaponta is előfordulhatnak majd a következő évtized közepétől, sőt a Hold, a Nap és a Föld egymáshoz viszonyított helyzetétől függően akár több hónapig tartó dagályos árvizes időszakok is kialakulhatnak.

Neked ajánljuk
Hóvihar miatt adtak ki riasztást az Egyesült Államokban Áradások az amerikai kontinensen Nem elég megtermelni a tiszta áramot, el is kell juttatni a fogyasztókhoz Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam