2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek

Az MTI híradása szerint százezreket telepítettek ki a napok óta tartó, halálos áldozatokat is követelő áradások miatt a 12 millió lakosú Csengcsouban, a közép-kínai Honan tartomány székhelyén – a tudósok állítják, hogy a rendkívüli esőzés egyértelműen a globális felmelegedéshez köthető.

A város egyik metróvonalát elöntötte a víz, több száz ember rekedt a föld alatt, beszámolók szerint a metrókocsikban a hirtelen felgyülemlett víz az emberek mellkasáig ért. A mentőcsapatok közel ötszáz főt menekítettek ki, legkevesebb tizenketten életüket vesztették.

A heves esőzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székvárosát, Csengcsout Fotó: MTI/EPA/Featurechina

Csengcsouban és Honan tartományban szinte a teljes szárazföldi közlekedés leállt, késések alakultak ki a légi közlekedésben, egyes járatokat töröltek. A városban több helyen akadozott az áram- és vízellátás.

Derékig érő vízben gyalogolnak emberek az árvíz sújtotta városban 2021. július 20-án Fotó: MTI/EPA/Featurechina

A Központi Meteorológiai Intézet szerint a csengcsoui az elmúlt hatvan év legsúlyosabb esőzése. A városban már július 18., szombattól keddig 617,1 milliméter eső esett, ami csaknem megfelel a 640,8 milliméteres éves átlagnak. Meteorológusok szerint a viharos esőt a Fucsien tartomány partjaihoz közeledő Jenhua tájfun okozza. Az előrejelzések szerint további esőzések várhatók Honan tartományban.

Kórházból menekítik az embereket Csengcsouban 2021. július 22-én Fotó: MTI/EPA/Featurechina

Az árvízvédelmi készültséget a hét közepére a legmagasabb szintre emelték, a katasztrófavédelmi minisztérium hét másik kínai tartományból küldött erősítést, a kínai hadsereg pedig további csapatokat rendelt a helyszínre.

Kórházból menekítik az embereket 2021. július 22-én, addigra legalább 33 ember életét vesztette az áradások miatt Fotó: MTI/EPA/Featurechina

Tudósok szerint az Egyesült Államokat és Kanadát sújtó hőhullámhoz és a Nyugat-Európát sújtó rendkívüli áradásokhoz hasonlóan a Kínát sújtó rendkívüli esőzések is egyértelműen a globális felmelegedéshez köthetők – zárta közleményét az MTI.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség által közreadott képen lakosok mentik ingóságaikat július 21-én Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Csu Hsziang
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam