2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A nagy cégek és a befektetési bankok már árazzák a vízválságot

Sorra kerül bele kockázati tényezőként a vízhiány a cégek pénzügyi beszámolóiba, a vízkészletek fogyása egyre több aggodalmat okoz, a vízhez való hozzáférés korlátozottsága pedig a termelésre is hatással lehet. A Barclays elkezdte módszeresen átnézni a jelentéseket, és beárazni a válságot.

Egyre több vállalat sorolja fel a vízbiztonságot és a vízhiányt a kockázati tényezők között a pénzügyi és hatósági jelentéseiben, valamint befektetői tájékoztatóiban – írja a napi.hu a CBS News beszámolója alapján.

A Barclays befektetési bank júniusi jelentése szerint például 2020-ban a cégek világszerte 43 százalékkal többször említették a vízellátást pénzügyi kockázati tényezőként, mint 2019-ben.

A Folsom-tó medrének kiszáradt része a Kalifornia állambeli Granite Bayben 2021. június 21-én Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

A vízhiányt, a vízkészletek csökkenését és az ezzel járó kockázatot nehezebb nyomon követni, mint például a szén-dioxid-kibocsátást. Az Egyesült Államokban helyi törvények szabályozzák a vízhasználati és hozzáférési jogokat, néha akár nagyvárosi vagy megyei, települési szinten. A szakértők szerint gyakran még nehezebb nyomon követni, hogy ki és milyen mennyiségben vesz ki vizet a tavakból és a víztartó rétegekből.

A legtöbb vállalat alulbecsüli a víz árát – írták a Barclays elemzői.

Gyakran figyelmen kívül hagyják a biztosítási költségeket, az aszályok és árvizek utáni kiadásokat, a pazarló vízhasználatból eredő PR-károkat, valamint azt, hogy üzemeket, egyéb létesítményeket kell áthelyezni vagy építeni annak megfelelőlen, hogy hol hozzáférhető az édesvíz.

Lakóhajók az alacsony vízállású kaliforniai Oroville tavon 2021. június 14-én Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

A Barclays szerint az alapvető fogyasztási cikkek iparágaiban a legnagyobb a vízkockázat – ilyen az élelmiszer-, ital- és dohányipar, valamint a háztartási szerek gyártása. A Barclays 200 milliárd dollárra (61 000 milliárd forintra) becsüli a költségeket, ez arra az esetre érvényes, ha a cégek nem tesznek lépéseket.

A becsült költség 11 milliárd dollárra csökkenthető, ha a cégek csökkentik vízfogyasztásukat, illetve kezelik a beszállítók irányában is a vízkockázatokat.

Korábban már mi is írtunk az Európában és az USA-ban uralkodó chiphiányhoz is hozzájáruló vízválságról Tajvanban.

Neked ajánljuk
Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek Ellenőrizték a zalai természetes vízi fürdőhelyeket: mindenhol jó a vízminőség A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam