2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén

Tunhuang a Góbi sivatag szélén fekszik, az UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott kínai város a selyemút egyik fontos állomása volt, a híres kereskedelmi útvonal a várostól nem messze ágazott kétfelé, hogy északról és délről is megkerülje a veszedelmes Takla-Makán homoksivatagot.

Már a környék bemutatásából is sejthető, hogy Tunhuangban igen mostoha időjárási körülmények uralkodnak. Július 25-én azonban még a helyi mértékkel mérve is hatalmas homokvihar csapott le a városra, kettes szintű riasztást léptettek életbe. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy húzódjanak zárt helyre, míg elvonul a vész.

Homokdűnék Tunhuang határában Fotó: Wikimedia Commons/Public Domain/Beefy SAFC at English Wikipedia/Ian A. Inman

Egy héttel korábban egy hasonlóan nagy vihar miatt az utak egy részét is le kellett zárni – számol be róla a telex.hu.

Tunhuangban március és május között jellemzőnek számítanak a pusztító homokviharok. Az viszont teljesen szokatlan, hogy július végén ekkora homokvihar keletkezik – fogalmaz a hírportál.

Szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost, a selyemút egyik fontos állomását, Tunhuangot Forrás: South China Morning Post/YouTube.com

Kínai meteorológusok szerint idén a még itt is kivételesen száraznak számító időjárás miatt van belőlük ennyi júliusban is: az elmúlt két hónapban összesen 2 milliméter csapadék hullott a városka környékén – ezt pedig a 444.hu jegyzi meg az egyszerre látványos és elborzasztó időjárási jelenség kapcsán.

Neked ajánljuk
Ezek voltak a legszárazabb évek Magyarországon Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei Óriási aszály van Kenyában Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést Matolcsy György: A központi bankokat be kell vonni a klímaváltozás elleni háborúba
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam