2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén

Tunhuang a Góbi sivatag szélén fekszik, az UNESCO világörökségi helyszínként számon tartott kínai város a selyemút egyik fontos állomása volt, a híres kereskedelmi útvonal a várostól nem messze ágazott kétfelé, hogy északról és délről is megkerülje a veszedelmes Takla-Makán homoksivatagot.

Már a környék bemutatásából is sejthető, hogy Tunhuangban igen mostoha időjárási körülmények uralkodnak. Július 25-én azonban még a helyi mértékkel mérve is hatalmas homokvihar csapott le a városra, kettes szintű riasztást léptettek életbe. A lakosoknak azt tanácsolták, hogy húzódjanak zárt helyre, míg elvonul a vész.

Homokdűnék Tunhuang határában Fotó: Wikimedia Commons/Public Domain/Beefy SAFC at English Wikipedia/Ian A. Inman

Egy héttel korábban egy hasonlóan nagy vihar miatt az utak egy részét is le kellett zárni – számol be róla a telex.hu.

Tunhuangban március és május között jellemzőnek számítanak a pusztító homokviharok. Az viszont teljesen szokatlan, hogy július végén ekkora homokvihar keletkezik – fogalmaz a hírportál.

Szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost, a selyemút egyik fontos állomását, Tunhuangot Forrás: South China Morning Post/YouTube.com

Kínai meteorológusok szerint idén a még itt is kivételesen száraznak számító időjárás miatt van belőlük ennyi júliusban is: az elmúlt két hónapban összesen 2 milliméter csapadék hullott a városka környékén – ezt pedig a 444.hu jegyzi meg az egyszerre látványos és elborzasztó időjárási jelenség kapcsán.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam